Innenriks

Tar krafttak for flere private

Regjeringen vil slippe til flere private på kraftmarkedet. Overraskende nok er selv Konkurransetilsynet imot.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Som en del av den ferske energimeldingen la regjeringen fram et forslag til lovendring som åpner for at andre aktører enn Statnett kan bygge og drifte utenlandskabler. Det vil si den delen av strømnettet som knytter Norge sammen med Europa.

Dette har flere høringsinstanser reagert på, deriblant Konkurransetilsynet.

– Vi er positive til at det bygges flere utenlandskabler. Men vi mener ikke dette er riktig måte å gjøre det på. Det å la private selskaper bygge utenlandskabler reiser en del krevende problemstillinger, sier Øyvind Nilssen i Konkurransetilsynet.

– Naturlig monopol

Han viser til at et privat selskap legger bedriftsøkonomiske hensyn til grunn, mens Statnett som eier og drifter i større grad legger samfunnsøkonomiske hensyn til grunn.

– Utenlandskabler er en del av den infrastrukturen som er et naturlig monopol. Å åpne for konkurranse her vil ikke bidra til bedre løsninger for samfunnet, sier Nilssen.

Også LO, med underliggende forbund, deriblant EL og IT, er kritisk til denne lovendringen. De hevder dette kan gi høyere nettleie og strømpriser for norske strømkunder og dårligere forsyningssikkerhet.

– Det handler om muligheten til å ha kontroll på helt overordnet infrastruktur, som sørger for at vi har et stabilt strømnett. Selv om normalen nå er at vi har år med kraftoverskudd, så har vi hatt tørre år der vi ikke har nok kraft fordi det ikke har regnet nok. Da er vi avhengig av å importere. En konflikt kan føre til strømmangel, om kraften føres til andre land. Det er det verst tenkelige scenarioet, sier leder i EL og IT Jan Olav Andersen.

– Lavere kostnader

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener kostnadene for utbyggingen av utenlandskablene vil gå ned, og at det er et gode også for forbrukeren.

– I dag må Statnetts kunder, som er oss alle, ta regningen for kablene. Får du private aktører vil du få ned risikoen og den finansielle eksponeringen for norske kraftkunder og kostnaden for hver kabel vil gå ned. Regjeringen tror på konkurranse, og det bør ikke overraske noen. Vi tror flere aktører vil ta i bruk nye teknologier som får kostnadene ned, sier Lien og understreker at også disse private aktørene må oppfylle visse krav før de eventuelt får konsesjon. Det skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt.

– Vi sier at private skal få lov til å prosjektere dette og jobbe med forretningspartnere i utlandet, utvikle ny teknologi og søke om konsesjon. Men det ligger ingen lovnad om at de skal få konsesjon. Men det gir en mulighet for å søke.

– Konkurransetilsynet kommer med motsatt anbefaling. Hvorfor lytter du ikke til dem?

– Jeg registrerer at forslaget er tatt godt imot fra mange aktører, og så får jeg bare konstatere at Konkurransetilsynet ser dette annerledes, sier olje- og energiministeren, som har støtte fra samarbeidspartiene til å få gjennom lovendringen.

Mer fra Dagsavisen