Innenriks

Taper tusener etter pensjonsrot

PENGETAP: Konkursrammede Design Forum betalte ikke lovpålagt pensjonsinnskudd. Flere ansatte var heller ikke registrert som pensjonsmottakere.

Før konkursen 28. februar streiket 15 ansatte i Design Forum for å få tariffavtale. Helene Olstad var en av dem. Hun jobbet fra november 2011 fram til konkursen som butikkleder ved en firmaets butikker i Oslo. Olstad har i likhet med flere kolleger penger utestående hos Design Forum, og har vært i kontakt med advokat for å utforme et krav.

– Kravet på cirka 10.500 kroner er for manglende pensjonsinnskudd, og utgjør omtrent 10 prosent av det totale kravet for mitt vedkommende. Cirka 60 prosent vil utbetales gjennom lønnsgarantifondet, mens resten vil sendes inn som et krav i boet, sier Olstad til Dagsavisen.

Den tidligere butikklederen var ikke innmeldt i den obligatoriske tjenestepensjonsordningen (OTP) firmaer skal ha for sine ansatte. Olstads krav utgjør lønn i oppsigelsestida, feriepenger og manglende OTPinnbetalinger.

Mange krav etter konkurs

Bostyrer har mottatt «et betydelig antall krav», får Dagsavisen opplyst, men det er ikke klart hvor mye kravene kommer på totalt.

Oda Regine Næristorp sier hun har 72.000 kroner utestående. Det spørs om hun får se noe til hele summen etter at Design Forum, med det nye navnet XZX 1990 AS, slo seg selv konkurs 28. februar.

– Det var kjempeoverraskende å få vite at det ikke var innbetalt penger til OTP. For meg er det ikke innbetalt de siste 14 månedene. Klart dette vil få konsekvenser for framtidige pensjonsutbetalinger, sier Oda Regine Næristorp til Dagsavisen.

Hun var en av dem som frontet streiken, og var butikkleder på Lillehammer.

– Vi var tre som var ansatt der, og de to andre var ikke engang innmeldt i arbeidstakerregisteret, sier hun.

Nå er hun usikker på hvor mye av det utestående hun vil få utbetalt.

Nav dekker noe

Uansett tar det tid å få penger gjennom Statens lønnsgarantifond. De ansatte får ikke betalt utestående pensjonsinnskudd ut over de seks månedene garantifondet dekker, hvis det ikke er nok penger igjen i konkursboet.

– Nav forvalter lønnsgarantifondet, men det dekker ikke hele beløpet arbeidsgiver er skyldig. Garantien gjelder hovedsakelig lønn og feriepenger, samt pensjonsytelser for maks seks måneder. Innarbeidet lønn har de fått utbetalt i denne saken, sier direktør i Handel og Kontor Region øst, Oddvar Støylen.

Handel og kontor organiserer flere av de ansatte og har engasjert seg i deres sak.

Næristorp jobbet i Design Forum i sju år, og kan tape OTP-ytelser for seks og et halvt år.

Dagsavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med eier Haakon Strømsmo. Han har ikke svart på våre henvendelser.

Mer fra Dagsavisen