KrFs Line Henriette Hjemdal teller dagene.

Tålmodigheten (mat)svinner

I snart et halvt år har Line Henriette Hjemdal (KrF) ventet på svar om maten.

 

Nå begynner hun å bli fryktelig utålmodig.

– Vi trenger framdrift. Tempoet må opp. Dette er noe som kan få stor betydning både for matsvinnet, klimaet og mennesker som trenger å bli mettet, sier Hjemdal.

Les også: Kaster bort sjansen til å hjelpe

Utreder ny lov

Det hun sikter til er et forslag fra KrF som Dagvisen omtalte i september, som ble fremmet for Stortinget i oktober, og som ble vedtatt av Stortinget 10. januar i år.

– Da fikk regjeringen beskjed om å utrede en matkastelov, sier Hjemdal.

Fredag omtalte Dagsavisen en ny undersøkelse som viser at halvparten av dagligvareforretningene ikke donerer mat med kort holdbarhet til veldedige organisasjoner. Samtidig er det mye fullt ut spiselig mat i søppelcontainere utenfor dagligvarebutikkene.

– Dette viser et stort forbedringspotensial, mener Hjemdal.

Framtiden i våre hender er blant organisasjonene som støtter forslaget om en matkastelov som pålegger matprodusenter og dagligvarebutikker å gi bort mat de ikke får solgt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– 50 prosent mindre

Høyre og Frp har vært mer opptatt av frivillige ordninger. En ny avtale om dette ble signert så sent som fredag. Den innebærer at matsvinnet i Norge skal reduseres med 50 prosent innen 2030. Avtalen omfatter fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner.

– Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Om vi klarer å redusere matsvinnet vil vi spare både penger og miljøet. Dette er ikke bare et ansvar for den enkelte forbruker, men for hele matbransjen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Han omtaler den nye avtalen som «et nybrottsarbeid».

– Det er helt avgjørende at hele verdikjeden, fra primærnæringen til forbrukerne, nå tar ansvar for å redusere matsvinnet, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

Les også: Fra drømmemat til søppel