Innenriks

Takker sykehuset for seks 
dyrebare uker med sønnen

Nasir Ahmed har sett seg lei på at alle klager over norske sykehus. I et forsøk på å gjenopprette tilliten, forteller han sin historie om da hans nyfødte sønn døde.

- Jeg ble pappa til en søt gutt i fjor. Det var en ubeskrivelig glede. Det første blikket jeg vekslet med ham, det var helt utrolig. Vi hadde en helt spesiell kontakt fra første dag.

I fjor på denne tida fikk Nasir Ahmed (28) og kona en sønn. Lille Muhammed Ayan ble født på Rikshospitalet i Oslo med en hjertefeil. I tre uker ble han utredet av leger og stelt av sykepleiere på barneavdelingen, før Ahmed og kona endelig fikk ta med sin førstefødte hjem under oppfølging. Likevel sovnet Muhammed Ayan plutselig inn på mors fang seks uker gammel. Nå vil Nasir takke sykehuset for at han rakk å bli kjent med sønnen.

- Jeg har lest om enkelttilfeller i mediene om det som er trist og leit, og det må tas tak i. En kan alltid forbedre seg. Men samlet sett gis det et inntrykk av at norsk helsevesen har dårlig kvalitet, men det er ikke riktig. Jeg er redd for at folk mister tilliten til helsevesenet. I tillegg er den negative omtalen i pressen en belastning for dem som gjør en innsats dag og natt. Vi skal ta opp det som ikke fungerer, men vi må også snakke om det som går bra. Her kan jeg bidra positivt, sier Nasir Ahmed til Dagsavisen.

Han og kona er enige om at oppfølgingen de fikk på Rikshospitalet var enestående.

- Å få vite at barnet ditt har en hjertefeil, er hjerteskjærende. Men jeg klarte å holde motet oppe, fordi jeg visste han var i trygge hender. All den behandlingen og støtten de ga oss, gjorde at vi fikk seks gode uker med sønnen vår og at sorgen er lettere å leve med. Det var seks tøffe uker, men de var de beste ukene i mitt liv, forteller Ahmed.

De møtte leger og sykepleiere som tok seg tid til å ta en kaffe med dem og svare på de mange spørsmålene de hadde rundt sønnens sykdom. Ifølge Ahmed var de dyktige og fokuserte, og de ga det unge foreldreparet trygghet om at alt som kunne gjøres, ble gjort. De ble prioritert.

- De ansatte må få en klapp på skulderen. Mange feiret 100-årsjubileet til Sykepleierforbundet, men vi bør også snakke dem fram i hverdagen, oppfordrer Ahmed.

- Savner smilet hans

- Har dere lurt på om det var noe mer sykehuset kunne ha gjort?

- Nei, aldri. Vi hadde en legekontroll tre-fire dager før han døde, og alt så greit ut. Det var et vanlig, friskt barn. Men det var noen som kom til meg og sa: det er legesvikt. Å få det på trynet etter at du mister en sønn, var ekstra sårende. Jeg var der med legene og sykepleierne, jeg så hvordan de jobbet for å finne svar og gi meg trygghet, sier Ahmed.

Sykepleierne som tilbrakte mest tid med familien, kom i begravelsen til Muhammed Ayan, noe familien syntes var rørende.

- Jeg skulle ønske han fortsatt var her, så kunne vi ha feiret ettårsdagen hans. Men det skjedde ikke. Nå har jeg bare bildene. Jeg savner smilet hans, tempramentet hans. Jeg er 28 år, men han lærte meg hva livet handler om på seks uker.

Sikkerhetsnettet

Nasir Ahmed snakker som far, men han snakker også som Ap-politiker i Oslo bystyre. Etter noen år i politikken, var det først i fjor han på krevende vis innså hva velferd handler om.

- Vi snakker mye om velferdssamfunnets sikkerhetsnett. Dette var første gang jeg så at det var der, at det fungerer i praksis. Ingen stilte spørsmål om min bakgrunn, ingen ba meg fylle ut skjemaer om egenandel. Det var det samme om jeg var milliardær eller sosialklient. Slik er det ikke i alle land, sier Ahmed.

Han betegner ukene på sykehuset som en «wake up call».

- Jeg innså at jeg må bidra mer for dem som trenger det, i stedet for å kritisere systemet. Det er lettere for meg å jobbe for samfunnet når jeg vet hva det betyr å være bekymret, og når jeg vet hvordan de offentlige tjenestene hjelper dem som trenger det.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen