Innenriks

Takker nei til SV

FERDIG: - Det er vemodig, men jeg er nødt til å gjøre det, sier Inga Marte Thorkildsen, som bekrefter at hun ikke tar gjenvalg som nestleder.

Som Dagsavisen skrev i går har det i noe tid vært klart at den tidligere statsråden og stortingsrepresentanten ønsket seg ut av SV-ledelsen. I går bekreftet Thorkildsen at hun ikke tar gjenvalg som nestleder.

- Jeg ønsket å snakke med valgkomiteen først, men når saken først er ute velger jeg å bekrefte at jeg ikke ønsker gjenvalg som nestleder, sier den avtroppende nestlederen til NTB.

- Vemodig

SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagsavisen at det er vemodig at Thorkildsen ikke tar gjenvalg.

- Hun har gjort en helt enestående innsats gjennom mange år. Etter min mening er hun den politikeren som har gjort aller mest for utsatte barn og unge. Jeg har satt veldig pris på å samarbeide med henne og jeg kommer til å savne henne, sier Lysbakken.

Han sier samtidig at han har forståelse for Thorkildsens beslutning.

- Når det ble slik at Inga Marte ikke kom inn igjen på Stortinget, så forstår jeg at hun ønsker å skaffe seg andre erfaringer. Jeg tenker at dette ikke er et farvel med Inga Marte, men en pause, sier Lysbakken.

Han vil ellers være varsom med å uttale seg om Thorkildsens etterfølger.

- Jeg konstatere at det er mange dyktige kandidater, og det blir en spennende prosess framover.

Samlet sammensetning

I helgen satte landsstyret i SV ned en valgkomité som skal ledes av SV-veteran Henriette Westhrin. Nå er det altså klart at de må finne Thorkildsens etterfølger innen april 2015.

- Dette bekrefter at valgkomiteen får en viktig jobb. Nå skal vi selvsagt samle valgkomiteen før vi begynner å si noe om hvem som skal bli ny nestleder. Det som er viktig før vi begynner å diskutere en etterfølger, er å få en samlet oversikt over hvem som tar gjenvalg i sentralstyret. Vi skal se på en samlet sammensetning, ikke bare nestledere og leder, sier Westhrin og legger til:

- Inga Marte har vært en markert og profilert nestleder. Det er klart at vi trenger en dyktig politiker til å følge etter henne. Men det har vi mange av så det finner vi, forsikrer Westhrin.

Ønsker spenn i laget

Flere kilder Dagsavisen har snakket med mener en ny ledelse må ha større bredde enn dagens ledelse når det gjelder geografi og alder. Når Thorkildsen gir seg, er det duket for en ny kvinne inn i SV-ledelsen. Det vil være et ønske i organisasjonen om at man nå ser seg om etter nye fjes, noen som kan tilføre SV noe nytt - og gjerne personer som ikke er i stortingsgruppa.

Blant de heteste navnene til å overta er stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (33). Hun har jobbet tett og godt med Lysbakken tidligere, blant annet som statssekretær med Lysbakken i barne- og likestillingsdepartementet fram til de begge trakk seg etter den såkalte «Jenteforsvar»-saken våren 2012. Hun har vært lokalpolitiker i Finnmark og er utdannet barnevernspedagog. Hun har vært et år i mammapermisjon, men er nå på plass på Stortinget i arbeids- og sosialkomiteen.

En annen kandidat som nevnes er Ingrid Fiskaa (38) fra Bryne i Rogaland. Hun var statssekretær i Utenriksdepartementet fra 2009 til 2012, men jobber nå som lærer. Hun utfordret Bård Vegar Solhjell om nestlederplassen allerede i 2007, men tapte.

To andre kandidater, som har en annen geografisk og aldersmessig bakgrunn enn dagens ledelse, er Kjersti Tommelstad, varaordfører i Namsos og Karin Andersen, stortingsrepresentant fra Hedmark.

- Dette valget går hånd i hånd med å bygge opp SV igjen organisatorisk. Det å få inn nye ansikter handler også om å finne noen som brenner for det prosjektet. Det tror jeg vi har mange dyktig folk som vil gjøre, sier Lysbakken.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen