Innenriks

Takker mennene

KVINNEDAG: Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande mener norske menn bør få større del av æren for likestillingen.

- Det er kvinnedagen i dag og vi er veldig stolte av norske kvinner. Men en av grunnene til at kvinner har bedre liv i dag er også at Norge har verdens beste menn, sier stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap).

Menn deltar mer

I går skrev Dagsavisen at norske kvinner bruker mer tid på fritidsaktiviteter og mindre tid på husarbeid enn sine medsøstre i de øvrige OECD-landene. Ap-politiker Arild Stokkan-Grande mener norske menn har en del av æren for dette, fordi de engasjerer seg mer på hjemmebane. Han viser til at menn ofte blir framstilt som hindre for kvinners likestilling.

- Men norske menn har tatt steg som savner sidestykke historisk og internasjonalt. De er mer engasjert nå enn noensinne i at kvinner skal lykkes. De er også mer engasjerte i barna, og tar mer oppgaver hjemme. Det har gjort livet til norske menn bedre, men det har også bidratt til norske kvinners likestilling, sier han.

Det er mange eksempler på mennenes inntog på kvinners tradisjonelle arenaer, mener han. I lønnsoppgjøret som starter til uka er det et viktig krav for Fellesforbundet, som representerer mannsdominerte arbeidsplasser, å få på plass bedre rettigheter for å få fri til å ta ansvar for syke barn. Ved forrige lønnsoppgjør sto de på barrikadene for lønnet permisjon de første 14 dagene etter fødsel.

- Menn ønsker i større grad å delta, og krever den retten i større grad enn før. Det gjør meg stolt, sier Stokkan-Grande.

- I menns interesse

SV-leder Audun Lysbakken mener likestilling har vært det største framskrittet for friheten de siste ti årene. Først og fremst vil han rette takken mot kvinnene som dro i gang likestillingskampen, men er i likhet med Stokkan-Grande glad for at mange menn etter hvert er blitt med.

- Det er også i menns interesse. Vi kan leve livene våre mer som vi vil uten å presses inn i trange rammer som tradisjonelle kjønnsroller har satt for oss. Det gir en helt annen mulighet for å bli tatt på alvor som omsorgspersoner for barna våre, sier han.

Vi er langt fra å være i mål, men likestilling er grunnen til at norske kvinner kan nyte mer fritid enn andre, tror SV-lederen. Han har selv tatt pappaperm med to barn. Hjemme forsøker han og kona å dele på oppgavene.

- Et likestilt liv er viktig for at vi begge to skal ha det bra, sier han.

Både Lysbakken og Stokkan-Grande er kritiske til regjeringens kutt i fedrekvoten, som de mener er en viktig grunn til at menn er blitt mer involvert på hjemmebane.

- Også på reservasjonsrett, sexkjøpslov, barnehager og kontantstøtte skrur regjeringen klokka tilbake. Derfor er årets 8. mars så viktig, sier Lysbakken.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen