Strålende påskestemning langfredag på Stranda skisenter i Møre og Romsdal, utsynet er vidt fra Paviljongen Furset som ligger 780 moh. FOTO: HALVARD ALVIK/NTB SCANPIX

Takker fjellfolket for en rolig påske

PÅSKESLUTT: Fasiten for Røde Kors ved påskens slutt er 166 aksjoner og 440 behandlede skader. Det er under halvparten så mange som i fjor, og nå takker Røde Kors for en rolig påske.

Landsrådsleder for hjelpekorpsene, Ole Gladsø, gleder seg over årets statistikk.

– Det har vært en rolig påske med lite skader og aksjoner for landets hjelpekorps, og det er vi veldig glade for. Vi ser en sammenheng med tidligere år hvor påsken har kommet sent. Snømengdene er variert, og mange oppholder seg derfor i hagen eller har startet båtsesongen. Da blir det færre folk i fjellet og færre skader, sier han.

Flinke påsketurister

Samtidig minner Gladsø om at det har vært godt med folk der det har vært snø, og han gir flinke påsketurister deler av æren for det lave skadetallet.

– De som avslutter skisesongen i påsken, er sannsynligvis godt trent og har gjerne gått mye på ski igjennom vinteren. At de kjenner sine begrensninger og de lokale forholdene godt, medvirker nok også til gode tall. Så takk til fjellfolket for eksemplarisk bruk av fjellvettreglene, sier en fornøyd landsrådsleder.

I alpinanleggene er det tre ganger så mange skader på barn sammenlignet med voksne, mens det er de voksne som er mest utsatt ute i skiløypene. Med mye fint vær i sør har det også vært noen skader knyttet til sterk sol, både brannskader og symptomer på snøblindhet.

– Voksne er flinke til å passe på barna sine, men glemmer å smøre seg selv når hele familien skal ut på tur, sier Gladsø.

Færre skred

Røde Kors har registrert åtte dødsfall i påsken, fire av dem i snøskred. Sammenlignet med de 13 skredaksjonene Røde Kors rykket ut på i fjor, ble ikke årets påske den skredpåsken organisasjonen fryktet.

– Vi håper og tror at folk har lyttet til rådene fra eksperter og lokalkjente, og at folk har vist forsiktighet i de mest utsatte områdene. Så er det selvsagt veldig trist at en ellers rolig påske også resulterer i dødsfall som vi så i Sunndal, sier Gladsø.