Innenriks

Ta lykken på alvor

SMIL! I dag er verdens offisielle lykkedag. Og er du ikke lykkelig, så kan du bli det.

I Himalaya ligger det et land som er like opptatt av å måle lykke som økonomisk utvikling. Bitte lille Bhutan, klemt inne mellom kjempene India og Kina, er kjent for konseptet «brutto nasjonal lykke» som et mål for politikken. Etter en kampanje i FN har Bhutan nylig fått alle verdens land til å vie 20. mars til lykke.

Smiler du allerede? Vel, lykkeforsker Lisa Vivoll Straume tar lykken på alvor.

- Man kan ta litt lett på det, men dette er viktig. Det er bra at man tar på alvor betydningen av å leve et godt liv. Økonomisk vekst er ikke tilstrekkelig for at mennesker får gode liv og sikrer ikke bærekraftig utvikling. At FN, etter initiativ fra Bhutan, markerer en slik dag viser at dette anerkjennes, sier Straume som er faglig leder i MIND og doktorgradsstipendiat i psykologi ved NTNU.

Lykken er en kort trapp

I solveggen på Høgskolen i Oslo sitter venninnene Stine, Michel og Hege. De har ikke hørt om lykkedagen før, men blir definitivt glade av å høre at den fins. Michel ler.

- Det er en dag man kan dele glede med andre! Da blir man glad selv, sier Michel.

Nå er de glade - for det er sol, de er sammen med gode venner og det er kun tre trappetrinn ned fra benken de sitter på. Hege blir ulykkelig av lange trapper.

- Jeg er lykkelig når jeg bærer tunge møbler inn i leiligheten min. For jeg bor i første etasje og da blir jeg glad for at jeg ikke bor lenger opp, sier Hege.

Kan påvirke

Lykkeforsker Straume bekrefter mye av det jentene sier. Forskning viser at de fleste føler seg umiddelbart lykkeligere når det er sol. Men siden det er fint lite vi kan gjøre med været, bør vi ha fokus på det vi faktisk kan påvirke - som for eksempel nære relasjoner, mener Straume. Vennskap må pleies og det er viktig for lykke. Mange blir også glade av å trene, men der kjenner ikke høyskolejentene seg igjen.

- Eh, er det nå jeg skal juge, spør Stine. Vi går jo til og fra trikken til skolen. Det er ti minutter, telles det? Fader, nå tenker sikkert folk, «ja, vi ser jo på bildet at du ikke trener», sier Stine som allerede er blitt overtalt til å bli med på bildet.

Slapp minister

FN oppfordrer medlemslandene til å markere lykkedagen og arbeide med lykkeperspektiver i utdanningen. Likevel forteller kunnskapsdepartementet at minister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ingen planer om å markere dagen. Røe Isaksen har ikke vært tilgjengelig for kommentar og departementet har ikke svart Dagsavisen på hvordan de har jobbet med FN-resolusjonen.

Straume synes politikerne bør gjøre mer for å få lykkeperspektivet inn i skole, utdanning og politikk.

- En slik dag er en måte å sette på dagsorden hvor stor betydning lykke har for mennesker. Jeg mener dagen burde markeres både politisk og sosialt, på arbeidsplasser og skoler, for å skape bevissthet rundt hva som hva som er viktig for et godt liv, sier Straume.

Spontan dans

I solveggen på Høgskolen sitter venninnene og prøver å komme på flere ting som gjør dem lykkelige. Boller og brus på skolen kanskje? Eller at alle på campus plutselig begynte å danse «flash mob». Det er når flere og flere begynner å danse offentlig, uten at andre enn danserne har planlagt det. Det finnes filmer av det på YouTube, får vi vite.

Og kunnskapsministeren burde besøke noen skoler eller barnehager for å spre glede, synes jentene.

- Han kan komme hit til boller, brus og flashmob, ler venninnene.

kristoffer.gaarder.dannevig@dagsavisen.no

Fem på gata

Unni Johnsen (64), lærer

Hva gjør deg lykkelig?

Småting i hverdagen gjør meg lykkelig. Å stå opp og se soloppgangen, drikke morgenkaffen og gå på jobben.

Hva skal du bruke lykkedagen til?

Jeg vil konsentrere meg spesielt om å være i nuet. Man blir lykkelig av å ta vare på de gode øyeblikkene.

Kristian Loose (29), snart pappa

Hva gjør deg lykkelig?

Å være på ultralyd og finne ut at jeg skal bli pappa til et guttebarn, slik jeg alltid har ønsket meg. Det skjedde nettopp.

Hva skal du bruke lykkedagen til?

Gå på en ny ultralyd kanskje? Eller se på bildet av gutten min fra ultralyden.

Mari Nordmo (32), jurist

Hva gjør deg lykkelig?

Jeg blir lykkelig av å være sammen med han. (Ser bort på kjæresten.) Jeg er så glad i han. Han er den fineste i hele verden. Det er lykke. Familielykke.

Hva skal du bruke lykkedagen til?

Jeg skal på generalforsamling i sameiet. Hvis møtet forløper uten problemer, blir jeg glad. Det er hverdagslykke.

Hugo Herrman (18), elev

Hva gjør deg lykkelig?

Sol. Det hjelper med lys. Og så blir jeg glad av å spille musikk. Det gir meg glede å lage noe, spesielt når jeg spiller sammen med noen – å lage noe sammen med andre.

Hva skal du bruke lykkedagen til?

Jeg skal komme så langt som mulig på oppgaven jeg skriver på. Jeg blir glad av å ikke ha det hengende over meg. Og så skal jeg kjøpe en is.

May Brith Hansen (22), student

Hva gjør deg lykkelig?

Folk rundt meg, venner og familie. De får meg til å les og til å føle meg som en del av noe.

Hva skal du bruke lykkedagen til?

Kanskje fortelle folk at det er lykkedagen i dag? Eller spise en god middag med kjæresten min.

Mer fra Dagsavisen