I går hørte hun hvordan Anders Behring Breivik brutalt skjøt og drepte hennes sønn Rolf Christopher på Utøya. - Det var knallhardt. Tiltalte virker likegyldig, sier Randi Johansen Perreau.

Synes Breivik virker likegyldig

I retten i går hørte Randi Johansen Perreau aktor lese opp hvordan hennes sønn ble drept på Utøya. Hun reagerer på Breiviks atferd.

- Han virker likegyldig, sier hun.

Dagsavisen møtte Randi Perreau utenfor tinghuset i rettens lunsjpause i går. I minuttene før hadde hun hørt de grufulle beskrivelsene av Anders Behring Breiviks handlinger på Utøya.

 

Les kommentar på nyemeninger.no: Tårene i sal 250

 

- Riktig å være til stede

- Det var knallhardt, men for meg har det vært et riktig valg å være til stede i retten, sier hun.

I rettssalen satt Perreau få meter unna mannen som så brutalt frarøvet hennes sønn Rolf Christopher Johansen Perreau livet. Hun ble vitne til at Breivik gjorde sin hilsen, at han smilte under deler av aktoratets innledningsforedrag og at han tilsynelatende uanfektet hørte statsadvokat Inga Bejer Engh lese opp i detalj hvordan Breivik massakrerte ofrene på Utøya, én etter én.

- Det er grusomt. Alle de flotte ungdommene som så brutalt mistet livet. For meg personlig var det naturlig nok tyngst da aktor leste opp hvordan Rolf Christopher ble drept, sier Perreau stille.

 

Gråt under filmvisning

Hun har tatt den tunge veien fra Hommelvik i Sør-Trøndelag til Oslo. Perreau følger åpningen av rettssaken. Hun ble vitne til en tiltalt som ikke viste følelser eller reaksjoner da drapene og navnene på de i alt 77 drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya ble lest opp. Hun så at han tok til tårene først da hans selvproduserte propagandafilm ble vist.

Propagandafilmen la han ut på YouTube i timene før han sprengte bomben og iverksatte massakren på Utøya. Den er en slags filmatisering av Breiviks såkalte manifest, hvor essensen er et Europa som etter Breiviks hode er i krig mot muslimsk overtakelse og innvandring.

For ofrene er dagen i dag ventet å bli den foreløpig verste av de første rettsdagene i Oslo tinghus, fordi Breivik selv nå begynner sin forklaring. Hans forsvarere har bedt de etterlatte være forberedt på at Breivik vil si at han mener deres barn måtte dø og at det var nødvendig for ham å drepe dem som et ledd i den innvandringsfiendtlige krigen han ønsker.

- Er du forberedt på å takle at tiltalte ikke kommer til å vise anger, men tvert om trolig vil gi uttrykk for at drapene var noe som måtte gjøres?

- Jeg har registrert hans holdninger og er klar over at det vil bli svært tøft å høre på ham, men jeg får ta reaksjonene som de kommer. Jeg skal være der uansett, sier Perreau.

 

Overlevende ble glemt

Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya den skjebnesvangre julidagen i fjor. Rolf Christopher (25) ble skutt og drept utenfor kafébygget. Hennes andre sønn, Sebastian, som da var 14 år, overlevde ved å flykte sammen med 12 andre i båten «Reiulf» mens Anders Behring Breivik skjøt en rekke skudd mot båten.

Gjennom tidligere reportasjer i Dagsavisen har Randi Johansen Perreau gitt uttrykk for at Breivik burde vært tiltalt for drapsforsøk på alle dem som med nød og neppe overlevde hans menneskejakt på Utøya. Dette har påtalemyndigheten valgt å ikke gjøre. Da aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh, leste opp tiltalen i går, ble de mange overlevende som må leve med traumer etter hendelsene på Utøya, ikke nevnt.

- Jeg har kalt det et svik av påtalemyndigheten å ikke tiltale gjerningsmannen for disse drapsforsøkene. Dette fastholder jeg den dag i dag. Det hadde ikke tatt så mye lengre tid å ta drapsforsøkene med, og det hadde vært rettsstaten verdig å gjøre det, sier Perreau.

tore.letvik@dagsavisen.no