Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.v.) og styreleder Svein Aaser i Telenor møtte i går i en høring om VimpelCom-saken. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

- Synd om vi ikke blir trodd

Styreleder Svein Aaser i Telenor sier han synes det er «veldig synd» dersom medlemmer av kontrollkomiteen ikke tror han og Telenor-sjefen har forklart seg oppriktig.

I en pause i gårsdagens høring om hva Telenor visste om påstått korrupsjon i VimpelCom, sa Martin Kolberg (Ap) at han tviler på om Aaser og Jon Fredrik Baksaas la alle kortene på bordet.

- Jeg har vanskelig for å forstå at de tre Telenor-oppnevnte styremedlemmene i VimpelCom-styret, inklusiv konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, ikke har hatt informasjon om overføringen av mange hundre millioner kroner til en konto på Gibraltar, sa Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Også nestleder Abid Raja (V) hadde vanskelig for å tro at Telenors representanter i VimpelCom-styret ikke visste.

- Hvis det stemmer at de finner det vanskelig å tro oss, er det veldig synd. Jeg oppfatter at både Baksaas og jeg tok imot alle spørsmål og svarte med den kunnskapen vi har, sa styreleder Aaser på en pressekonferanse etter høringen.

- Jeg kom inn som styreleder i Telenor i 2012, og det er begrenset hva jeg har av detaljer tilbake til 2006 og 2007. Men hadde jeg hatt dem, så skulle komiteen fått dem, sa Aaser.

 

Ingen svar

Stortingshøringen om Telenor ga ingen svar på hva som skjedde da lisenser i Usbekistan ble sikret gjennom å betale et enkeltforetak på Gibraltar flere hundre millioner kroner.

Den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går avdekket likevel forhold som både næringsminister Monica Mæland (H) og komiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener bør føre til en eller annen form for endring av hvordan staten utøver sin eierskapspolitikk.

- Høringen har vist oss hvor utrolig vanskelig det er å være minoritetseier i denne type land og samtidig unngå korrupsjon, sier Kolberg.

Men om dette problemet bør føre til ny eierskapspolitikk, er han usikker på:

- Det er for tidlig å si hvilke faktiske konklusjoner vi kan trekke. Men det viktigste er at vi får en økt samfunnsmessig og politisk bevissthet. Jeg tror at Næringsdepartementet over tid har utviklet en dialog med de statlig eide selskapene der man aksepterer en for tilbakelent holdning. En sterkere bevisstgjøring om at det skal vises nulltoleranse overfor korrupsjon, må til, lød Kolbergs oppsummering etter høringen.

 

Har status som vitne

Delvis statseide Telenor eier 33 prosent av aksjene i VimpelCom, som betalte 600 millioner kroner til enkeltmannsforetaket Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan. Saken etterforskes i USA, Nederland og Sveits. Telenor har status som vitne.

Næringsministeren er enig i at staten kan gjøre en bedre jobb som eier, men hun vil ikke endre reglene:

- Jeg ser ikke noe umiddelbart behov for å endre eierskapspolitikken, men jeg tror vår eierskapsutøvelse hele tida må være i bevegelse. Vi må bli bedre, og selskapene må bli bedre, sier hun.

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) sa under høringen at Telenor fikk en uheldig eierposisjon med mange milliarder investert i VimpelCom, men samtidig uten å kunne kontrollere selskapets kurs.

- Dette er en posisjon Telenor bør unngå å komme i, la han til.

Mæland understreker at et stort flertall på Stortinget har sluttet seg til at norske selskaper skal være aktive også i land som står kulturelt og politisk langt fra Norge. Men da som en del av en løsning - ikke som en del av et fortsatt problem.

- Våre holdninger til antikorrupsjon gjelder uansett om det er i Norge eller i land som står langt fra oss, men aktsomhetskravet står mye sterkere i slike land, sa hun under høringen.

På spørsmål om hun fortsatt har tillit til Telenors ledelse, sier Mæland:

- Jeg har tillit til at styret jobber grundig med disse spørsmålene og tar dem på alvor. (NTB)