Innenriks

Sylvi Listhaugs parti til sterk reduksjon av innvandring?

Sylvi Listhaug er nå nestleder i Frp. Men hva ville skjedd hvis hun stiftet sitt eget parti?

Sylvi Listhaug, landets mest kontroversielle politiker. De tre øverste treffene på googlesøket «Listhaug meningsmåling» er: «Tre av fire mener det var riktig av Listhaug å gå» (mars 2018); «Sylvi Listhaug splitter folket» (september 2017); og «Frp kraftig fram på ny meningsmåling» (mars 2018).

Listhaug er veldig upopulær – og samtidig massivt populær. Det Listhaug sier og gjør får hard medfart, men hun har støttespillere med seg nesten uansett hva hun finner på.

Kunne hun også ha stiftet et parti og fått med seg velgerne?

Les også: PR-bonanza med Per og Sylvi i beste sendetid

Vanskelig å måle

Det er vanskelig å vite akkurat hvor mange som støtter Listhaug i tykt og tynt. Hun har 158.000 likerklikk på Facebook-siden sin. Erna Solberg har til sammenligning 240.000, Jonas Gahr Støre har 184.000.

I 2016 syntes 55 prosent at Listhaug gjorde en god jobb som innvandringsminister. Året etter mente 26,1 prosent av Frps velgere at hun burde overta som partileder for Siv Jensen der og da, 53 prosent mente hun var den beste kandidaten den dagen Jensen trekker seg. Ved valget i 2017 var innvandring det viktigste spørsmålet for velgerne, og Frp, med Listhaug i spissen, hadde størst troverdighet på området.

I timene etter at Listhaug trakk seg som statsråd i mars i år, gikk Frp fram med 9,8 prosentpoeng til 20,6 prosent oppslutning i en meningsmåling.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ytterliggående parti

Kunne Listhaug bygge på basen sin og stifte et populært parti?

– Jeg skjønner hvorfor du spør, sier valgforsker Bernt Aardal.

Han mener at Listhaug nok ville dra med seg en god del velgere fra Frp om hun gikk solo. Men veien er lang og vanskelig. Frp ville ha mobilisert partiapparatet sitt. Små partier på høyre side, som Demokratene, ville røre på seg. Et nytt parti ville måtte bygge en helt ny organisasjon.

– Jeg tror et slikt parti ville blitt stemplet som et ytterliggående innvandringskritisk parti. Jeg er usikker på hvor stort grunnlaget er.

Frp har mange av velgerne som ville stemt på et slikt parti i dag, men er også mye mer. Frp scorer høyt på samferdsel og helse, blant annet. Og:

– Frp har bygd en identifikasjon med partiet som ikke var der før, og som ikke skal undervurderes, sier Aardal.

Listhaug har funnet sin plass i det systemet. Det er slett ikke sikkert hun ville framstå som like god et annet sted.

– Det er langt mer realistisk på sikt at hun blir leder i Frp. Og der kommer det nok en test for partiet: Vil en så kontroversiell og konfliktskapende leder føre til at partiet mister velgere?, spør Aardal.

Les også: Nå skal han sørge for at Os forblir en Frp-bastion

– Sylvi er lojal til Frp

Spørsmål blir vel spekulativt for TV 2-kommentator Mathias Fischer, som skrev bok om Sylvi Listhaug i 2017. Listhaug er en lojal Frp-er, og får plass i partiet til å være seg selv, sier han.

Det er nettopp det vi ser når hun nå blir nestleder: Partiet vet at det trenger noen som snakker til de velgere som ikke ønsker et moderat og styringsdyktig Frp, påpeker Fischer. Når den folkelige Per Sandberg går, erstattes han av minst like folkelige og populære Listhaug.

– Frp trenger noen som representerer grasrota, sier Fischer.

– Det er viktig for partiet å vise at det ikke har mistet sjelen sin etter fem år i regjering.

Men visst, sier Fischer, finnes det er rom til høyre for et moderat regjerings-Frp, som kan fylles av et innvandringskritisk parti, på samme måte som SVs regjeringsdeltakelse skapte rom for Rødt og MDG.

Men det partiet vil ikke ledes av Sylvi Listhaug, sier Fischer:

– Så lenge Frps regjeringsdeltakelse er så vellykket som den er, er det veldig vanskelig å se for seg at det skulle skje.

Les også: – Latteren satte seg vel fast i halsen da vi fikk fjernet Sylvi Listhaug (DA+)

– Tydelig leder viktig

Svein Tore Marthinsen, politisk analytiker, er heller ikke sikker på at Listhaugs tilhengerskare automatisk ville stemme på hennes parti. Men, sier han:

– Det er viktig med en tydelig leder om man skal lykkes med et nytt parti. Jeg tror nok et slikt parti ville fått brukbar oppslutning, sier han.

Marthinsen ser at det finnes et tomrom til høyre for Frp så lenge partiet sitter i regjering. Men partiet har lykkes med å holde koalisjonen av dem som søker regjeringsmakt og de «mer frislupne» samlet.

Det er nettopp her Listhaug og politikere som Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde er så viktige for partiet.

– De er partisjelen til Frp, som er helt avhengig av å ha slike i ledelsen. Hvis det blir for mange av disse som nesten like gjerne kunne ha vært i Høyre, mister Frp sin funksjon.

Les også: Det politiske uåret: Se vår skandale-politiske kalender! (DA+)

Listhaug: – For dumt

Med tanke på Listhaugs stil og det faktum at Frp for første gang siden 2015 har en nestleder som ikke sitter i regjering, er det grunn til å tro at rommet for et «Listhaug-parti» blir enda mindre framover.

«Stortings-Frp» får gjennom konstitueringen av Listhaug som nestleder en plattform for å være enda mer synlig.

Listhaug selv kaller Dagsavisens tankespinn «nesten for dumt til å kommentere».

«Jeg har vært medlem i FrP i over 20 år. Det er på tide at pressen begynner å skrive om politikk og viktige saker fremfor merkelige spekulasjoner som ikke har rot i virkeligheten», skriver hun, via sin rådgiver, i en e-post.

Les også: Frp får følelsene til å flomme på Facebook

Fem år med Listhaug i rikspolitikken

* Sylvi Listhaug kom inn i rikspolitikken som landbruks- og matminister i regjeringen Solberg i 2013. Hun hadde bakgrunn som byråd i Oslo.

* Listhaug var landbruks- og matminister (2013-15); innvandrings- og integreringsminister (2015–18) og justis-, beredskaps- og innvandringsminister (januar 2018 til mars 2018) i Erna Solbergs to regjeringsperioder før hun måtte gå i mars.

* Statsråd Listhaug ble kontroversiell allerede fra første dag. Hun kom fra jobben som rådgiver i First House, og nektet å offentliggjøre kundelisten sin. Da det kom fram at en av kundene som hadde betalt landbruks- og matministeren for tjenester i First House var matvaregiganten Rema 100, ble det baluba.

* Hun gjorde seg bemerket. «Å modernisere landbruket er som å flytte en kirkegård. Du får lite hjelp av dem som er der», sa hun som landbruksminister. Som innvandringsminister sa hun at Krf-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen». Under valgkampen i 2017 dro hun, med pressen på slep, til Sverige for å vise fram «svenske tilstander», til protester fra broderfolket.

* I mars skrev hun på Facebook: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!» etter at stortingsflertallet stemte ned et forslag fra Listhaug. Da hun på fire forsøk fra Stortingets talerstol ikke klarte å beklage posten på en måte som opposisjonen var fornøyd med, var faren for flertall for mistillit mot henne så stor at Listhaug trakk seg som statsråd.

* Pressekonferansen etterpå brukte hun til å hevde seg utsatt for «en heksejakt», og til å love å slåss for at Jonas Gahr Støre aldri skal bli statsminister i Norge.

* 1. mai gikk hun enda lenger mot Støre: «Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminister i Norge», sa Listhaug. Hun sa også at Støre er «født med sølvskje i munnen».

* Nå er hun tilbake, som konstituert nestleder i Frp.

Mer fra Dagsavisen