Nyheter

Sykehussjefen som ikke vil være sjef

Peder Olsen (62) var på vei ut etter snart ti år i landets største helseforetak da Bente Mikkelsen gikk på dagen. Da måtte han snu.

Torsdag rykket Peder Olsen opp til øverste leder i Helse Sør-Øst (HSØ) og kanskje landets mest krevende og utskjelte jobb. Men han har ikke tenkt å sitte på toppen lenge. Når stillingen lyses ut innen kort tid, blir ikke Olsen å finne på søkerlista.

- Det er ikke aktuelt for meg å søke, jeg bare hjelper til nå inntil de har klart å skaffe en ny leder, sier Olsen.

Han har planer om en snartur tilbake til sitt fagområde, psykiatrien, eller rett inn i pensjonisttilværelsen.

MÅL: skape tillit

- Dette er stillingsannonsen: Hovedansvaret for sykehustilbudet til 2,7 millioner nordmenn, lede 70.000 ansatte og overvåke et budsjett på 60 milliarder kroner. Nervøs?

- Nei, jeg blir ikke skremt av det, men jeg må føye til at når jeg har mot til å hjelpe til, er det fordi jeg har stor tillit til ledelsen og styrene i de enkelte helseforetakene, der pasientbehandlingen foregår.

- Hva vil du utrette på den tida du får som helsedirektør?

- Jeg vil gjøre alt som er mulig fra min side for å reetablere tilliten hos de ansatte i sykehusene. Jeg har merket meg at det har vært mest uro ved Oslo universitetssykehus, der viktige vedtak er blitt fattet mot store mindretall blant de ansatte. Da ringer alarmklokkene.

- Var Bente Mikkelsen den rette lederen for HSØ i disse sju årene?

- Hun var en god leder, og jeg tror nok at vi kommer til å se tilbake på dette som en interessant periode for helsetjenesten: Sykehuskartet er tegnet om siden 2002, der mange og små sykehus er blitt til store sykehus og enda større helseforetak. Dette vil bli oppfattet som et helt nødvendig grep for å skape en mer robust struktur.

- Har vært du uenig i noen av Mikkelsens beslutninger?

- Hovedlinjene har Mikkelsen og jeg et ganske likt syn på, men begge er raske til å si at det er sider ved gjennomføringen som ikke har vært slik som vi ønsker oss, som at enkelte sykehus ikke lykkes med å ta de ansatte med på råd.

nja til foretaksstopp

- Det første Jonas Gahr Støre gjorde som helseminister, var å rydde opp i din dobbeltrolle som styreleder ved en rekke sykehus samtidig som du satt i pengebingen til HSØ. Vurderte du aldri å ta av deg et par hatter?

- Jeg mener det var verdifullt for ledelsen i HSØ at det satt noen i ledergruppa som kjente sykehusene veldig godt. Jeg har vært mest opptatt av å være en stemme fra sykehusene inn i HSØ-ledelsen, fordi det er såpass mye sykehusmann i meg. Likevel er jeg helt enig i at det var riktig å avvikle ordningen der ansatte sitter i styrer.

- Hvis Høyre kommer til makta, vil de kvitte seg med de regionale helseforetakene innen 2017. Nå står Ap ganske alene om å frede foretaksmodellen og jobben din. Er det en god idé å nedskalere eller avvikle HSØ?

- Det er ikke lett å svare ja eller nei på det. I historisk perspektiv tror jeg det har vært helt nødvendig å organisere regionene som selskaper i vårt lille land. Det er fortsatt åpenbare oppgaver som må gjøres på regionalt nivå. De kan løses i regionale helseforetak, og det kan sikkert gjøres på en annen måte også - men jeg vil ikke delta i den politiske debatten om dette.

Mer fra Dagsavisen