Innenriks

Sykehusleger får i kke fast jobb

Alle de sju på bildene er leger. Alle jobber på sykehus. Tre har små barn. Én har fast jobb.

- Du har jo en viss usikkerhet i hverdagen når du må søke på jobben din hvert halvår. Det er ingen garanti for at du får fortsette, selv om sjefen har gått inn for det, konstaterer Karl-Magnus Kulø (32).

Han er i spesialisering som indremedisiner ved Drammen sykehus, og er ansatt i en stilling med fire års varighet. Det er det nærmeste mange norske leger kommer en fast jobb før de er ferdige spesialister (se faktaboks) og kan søke jobb som overlege.

Mer enn halvparten av alle leger på norske sykehus er midlertidig ansatt. Blant leger i spesialisering har over ni av ti en midlertidig kontrakt.

Krever faste jobber

Legeforeningen mener praksisen er utdatert, og at den går ut over driften av sykehusene.

- Vårt hovedankepunkt mot praksisen med midlertidige stillinger er at vi mener det går ut over kvalitet på pasientbehandlingen, pasientsikkerhet og arbeidsmiljø, sier Johan Torgersen, leder i Yngre legers forening (YLF).

Selv om leger ikke tilhører en yrkesgruppe som har vanskelig for å få jobb, mener Torgersen argumentene for faste stillinger er mange. Blant annet at ansatte som har en trygg jobb tør å si fra om kritikkverdige forhold ved sykehuset. En midlertidig kan velge å holde munn i frykt for konsekvensene.

- Midlertidig ansatte leger i spesialisering er gjerne i etableringsfasen samtidig. Derfor ønsker selvfølgelig mange å fortsette der de er når kontrakten går ut. Og vi vet at leger som tar opp vanskelige forhold og setter søkelyset på problemer knyttet til kvalitet og pasientsikkerhet, kan få problemer med det. En kritisk lege kan oppleve negative konsekvenser, som at vikariatet ikke forlenges eller man ikke får tilbud om fast jobb, utdyper han.

- Rammer pasientene

I 2010 fastslo helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) at hovedregelen i helsevesenet, som i resten av norsk arbeidsliv, skal være fast ansettelse. Legeforeningen mener arbeidsgiversiden burde fulgt opp den beskjeden for lengst.

- Ansettelsesforholdene i norske helseforetak styres i altfor stor grad av kortsiktige driftsbehov. Dette går på bekostning av kontinuitet og pasientsikkerhet, mener Torgersen, og viser til at en lege som er ansatt på heltid også kan ha større interesse av å yte «det lille ekstra» for sykehuset og pasientene.

Han mener arbeidsgiverne ikke har vist vilje til å sette tiltak ut i praksis, etter at arbeidsgiverforeningen Spekter utredet hvordan man kunne legge om til faste stillinger.

- Det er gjort et arbeid for å gå over til faste stillinger, og så er det helt stopp. Vi ser ikke problemet. Vi opplever at arbeidsgiversida vil kreve motytelser for å innføre faste stillinger, blant annet i form av enda mindre regulering av legers arbeidstid, og at de vil løse opp forholdet til tjenestested, slik at ansatte kan flyttes rundt, sier YLF-lederen.

De unge legene er særlig oppgitt over at enkelte sykehus som tidligere ansatte leger i spesialisering fast, nå bruker tidsbestemte kontrakter. Johan Torgersen mener det kan forverre en situasjon som allerede er vanskelig ved norske sykehus.

- Det er dokumentert store arbeidsmiljømessige utfordringer i helseforetakene i dag, blant annet misforhold mellom oppgaver som skal gjøres og tilgjengelige ressurser. Vi ser også ukontrollert bruk av overtid. Midlertidighet slik den brukes i dag, gjør disse arbeidsmiljøproblemene enda større, samtidig som det blir stadig vanskeligere for ansatte å ta opp problemer knyttet til arbeidsmiljø. Hvis ikke noe gjøres, kan vi oppleve en negativ spiraleffekt av midlertidigheten, advarer han.

Blant legene Dagsavisen møtte på Drammen sykehus, er alle fornøyde med arbeidsgiver Vestre Viken. De fleste er ganske trygge på at de vil få jobb også i framtida, enten her eller på et annet sykehus i Vestre Viken. En fast jobb hadde likevel vært å foretrekke, spesielt for de som er vel etablert med partner som jobber i området.

- Det er flere sykehus i nærheten, men jeg har ikke lyst til å være så veldig fleksibel. Det passer bra for familien å være her, sier John David Johannessen (30) til Dags­avisen.

Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør og forhandlingsleder i Spekter, avviser at det er arbeidsgiversida som holder igjen prosessen med faste ansettelser.

- Det er et faktum at alle leger som er i spesialisering kan få fast ansettelse dersom Legeforeningen går med på å endre tariffavtalen. På den måten kan en lege arbeide innenfor det som er normalarbeidsdag når han er ferdig spesialist. Dette er snakk om kun få år i midlertidighet, sier hun til Dagsavisen.

Bratten mener foreningslederens påstand om at Spekter vil løse opp reguleringen av arbeidstiden «i beste fall må bero på en misforståelse».

- Vil de ha faste stillinger, kan de komme til oss når som helst og få det, men da må de gå med på å endre tariffavtalen. Det er trist at ikke Legeforeningen vil være med på dette. I dét øyeblikk de blir med på mindre justeringer, kan alle få fast ansettelse, sier Spekter-lederen.

Hun avviser også at Spekter vil ha legene til å gå med på en avtale som innebærer løsere bestemmelser om hvilket sykehus de skal jobbe ved når de ansettes.

- Dette er bare tøv. Det vi har sagt er at hvis en lege skal bli spesialist i et fag som krever tjeneste ved for eksempel et universitetssykehus i et halvår, må legen finne seg i å flytte på seg for å få nødvendig tjeneste. Her snakker lederen av YLF mot bedre vitende. Vi må passe på at vi har et system som gjør at vi får leger i hele landet, sier Bratten.

Kvinne­klinikken.

Under spesialisering i gynekologi og fødselshjelp.

Har jobbet to år på Drammen sykehus.

Avdeling for anestesi, intensiv og operasjon.

Under spesialisering i anestesiologi.

Har jobbet på Drammen sykehus i seks og et halvt år.

Avdeling for anestesi, intensiv og operasjon.

Under spesialisering i anestesiologi.

Har jobbet på Drammen sykehus i tre måneder.

Medisinsk avdeling.

Under spesialisering i indremedisin.

Har jobbet på Drammen sykehus i tre år.

Medisinsk avdeling.

Under spesialisering 
i indremedisin.

Har jobbet på Drammen sykehus 
i to og trekvart år.

Medisinsk avdeling.

Under spesialisering i indre­medisin.

Har jobbet på Drammen sykehus i fire måneder.

Foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening (YLF) i Vestre Viken HF.

Medisinsk avdeling.

Under spesialisering i indremedisin.

Har jobbet ved Kongsberg sykehus i fire år.

Mer fra Dagsavisen