Innenriks

– Syke kan dø

Pårørende og brukere av Klinikk for psykisk helse og avhengighet på OUS er opprørt over forslaget om budsjettkutt.

Dagsavisen skrev onsdag at ledelsen ved Oslo universitetssykehus har varslet store budsjettkutt ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet. Det kan blant annet føre til nedleggelse av 22 prosent av sengeplassene i akuttpsykiatrien. og slutt på intensiv behandling for pasienter med spiseforstyrrelser.

– Vi er kjempebekymret. Det sier Mona Larsen som er organisasjonskonsulent og frivillig-koordinator i Interessegruppa for spiseforstyrrelser.

– Dette vil gå utover de sykeste av de syke. Det bør finnes et heldøgnstilbud til disse sju dager i uka. De sykeste verken kan eller bør reise hjem i helgene. Da kan det gå galt med dem. Spisevegring kan sammenlignes med rus, sier Larsen som forteller at de kan «sprekke».

– Spisevegring er en livstruende sykdom. Innen psykiatrien er det den gruppa som har høyest dødelighet. For folk som slutter å spise er alternativet å dø.

Mental helse

Anlov P. Mathiesen, som er informasjonsleder og politisk rådgiver i Mental Helse, synes de foreslåtte nedskjæringene er hårreisende.

– Det er helt uakseptabelt og åpenbart i strid med de politiske signalene som er gitt. I oppdragsdokumentet fra departementet heter det at dette feltet skal rustes opp, sier Mathiesen.

– Det viser forbausende dårlig lederskap ved sykehuset. Det er også en meget lite raus tilnærming til viktige helsetilbud, når vi ser hvem det vil gå utover. De som rammes er blant de svakeste gruppene man kan tenke seg. Vi får håpe innsigelsene når fram. Tunge aktører har vist på vegne av mange pasienter hva dette kan føre til, påpeker han.

Psykoser

Budsjettforslaget kan også føre til at tilbudet ved seksjon for tidlig psykosebehandling for unge mennesker må avvikles. Ivar Kjellhov er far til en med tilbakevendende psykoser.

– Det er helt utrolig at de vil ødelegge noe som faktisk fungerer, sier han. Kjellhov framholder at det ikke er mange behandlingsmuligheter for dem som er langvarig syke.

Bent Høie skriver i en e-post til Dagsavisen at kravet om større vekst innen psykisk helsevern og rus enn somatikk er gitt til de regionale helseforetakene og vil bli videreført også i 2016. Han skriver at han forventer at Helse Sør-Øst samlet sett klarer å levere i tråd med kravet i 2016.

Tone Wilhelmsen Trøen (H), som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, sier at regjeringspartiene KrF og Venstre i budsjettforliket på mandag ble enige om at det psykiske helsevernet skal ha større vekst enn somatikken.

Venstres Trine Skei Grande har bedt helseministeren svare på hvordan det bebudede kuttet henger sammen med de nasjonale satsingene på rus og psykiatri.

Mer fra Dagsavisen