Innenriks

- Svømming nedprioriteres

DRUKNING: Svømmeforbundet er lei av fagre ord. Nå krever de at flere lærere etterutdannes for å kunne undervise i svømming.

I helgen har det vært flere svært alvorlige drukningsulykker i Sør-Norge. Den 17 år gamle gutten som fredag ble livstruende skadd under stuping i Tøyenbadet, døde lørdag. Livet sto heller ikke til å redde for en mann som ble funnet druknet ved Bondistranda i Asker lørdag kveld. Samme kveld ble en seks år gammel gutt funnet livløs under vann i barnebassenget til Østfoldbadet i Askim. Gutten slapp fra badeulykken med moderate skader, melder NTB.

Ulykkene har satt i gang en debatt om svømmedyktigheten blant norske barn.

Mangler kompetanse

Denne helgen var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på banen og sa at svømmeundervisningen ved mange av landets skoler er for dårlig.

- Mye tyder på at mange skoler ikke har nok kompetanse, de mangler personale. Noen skoler nedprioriterer dette, og noen kommuner nedprioriterer det, sier han til NRK.

Kommende fredag møter han Norges Svømmeforbund. De vil ha mer enn prat fra Isaksen.

- Dette temaet er oppe hvert år i mai-juni, så kommer det noen fagre ord. Men resultatene på PISA-undersøkelsen blir fort et hetere tema, mener presidenten Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund.

Han mener skolene sulter etter kompetanse spesielt innen svømming, og at det nå trengs et langsiktig løft.

- Det må settes av penger til etterutdanning av lærere som kan undervise i svømming. Så må Kunnskapsdepartementet kunne stille seg bak en klar definisjon om hva svømmedyktighet er, mener Eknes.

Ligger bak

En undersøkelse gjennomført for Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013 viste at bare halvparten av landets femteklassinger kunne svømme 200 meter.

- Hvis vi sammenligner oss med andre land i Norden som Island og Sverige, ligger vi langt bak. I Sverige var 86 prosent svømmedyktige, på Island 98 prosent, sier Eknes.

Undersøkelsen viser også at elever med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant dem som kun kan svømme noen få tak. 17 prosent oppgir at de ikke kan holde seg flytende i det hele tatt.

- Følg med

Norges Livredningsselskap (NLS) er opptatt av at alle skal få nyte sommermånedene i det våte element, men oppfordrer sterkt til å vise aktsomhet. Deres erfaring er at de fleste ulykker skjer ute i naturen, og ikke i basseng.

- Derfor er det viktig å trene på å svømme i naturen. Mange ulykker skjer også på mellom halvannen til tre meters dyp. Der man ikke helt kan tråkke ned i bunnen, eller lett mister fotfestet, sier styreleder Gard Bjørnstad i NLS.

NLS kommer til å ha livvakter på de tre største strendene i Oslo i sommer. De ber likevel folk følge med både på seg selv, egen familie, men også på andre badende.

- På Huk må livredderen vår holde øye med 5.000 mennesker. Da er det viktig med raske tilbakemeldinger om noen savner et barn eller lignende, forklarer Bjørnstad.

Styrelederen understreker samtidig at det ikke har vært noen drukninger der NLS har hatt sine livvakter på plass. Den ideelle organisasjonen holder også kurs i selvberging og svømming.

- Det er dramatisk når kommuner velger å takke nei til våre tjenester. Så lenge vi ikke har flere svømmedyktige barn i Norge er vi en viktig ressurs, sier Bjørnstad.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen