Jernbanetorget utenfor Oslo S er et møtested for rusmisbrukere. FOTO: KNUT FALCH/NTB SCANPIX

- Svikter de mest sårbare

RUS: Mens de yngste rusmisbrukerne blir fanget opp av barnevernet, har ikke unge, voksne misbrukerne det samme tilbudet.

I Norge er du under barnevernets «beskyttelse» fram til du er 18 år. Etter det må du greie deg som best du kan selv.

- Det er urimelig at de som er innunder barnevernet, ikke får ettervern til de er 23 år, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) til Dagsavisen.

I dag er behandling av rusmisbrukere frivillig. Det vil si at ingen kan tvinges til å la seg behandle, og en misbruker må være motivert for å la seg behandle.

- Vi som samfunn svikter de mest sårbare, sier Libe Rieber-Mohn og varsler at hun og Arbeiderpartiet vil følge opp denne gruppen.

- Tiltakene må komme tidlig i barndommen. For vi ser veldig tidlig hvilke barn som er risikoutsatt. Å ta tak i barna på et tidlig tidspunkt er det beste i forhold til å stoppe en negativ utvikling, sier hun.

 

Les også: Fant forelskelse i piller og heroin

 

Sist fredag kom en ny rapport, «Unge voksne», utarbeidet av Uteseksjonen i Oslo kommune, som viser at de eksisterende tilbudene ikke er godt nok rettet inn mot gruppen 18-25 år, og at denne gruppen er lite synlige i det åpne rusmiljøet.

- Utfordringen for fagadministrasjon og politikere blir å finne ut hvordan de skal løse dette. Og jeg er spent på hvordan de konkrete forslagene i rapporten blir fulgt opp, sier prosjektleder for rapporten, Pål Grav til Dagsavisen.

Mens om lag 80 prosent av de unge voksne har mottatt barnevernstiltak, har kun 10 prosent av dem fått oppfølging etter fylte 18 år.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Les også kronikk på Nyemeninger.no