Innenriks

«Sviket mot barna holder meg våken»

VOLD MOT BARN: Det er fullt mulig å redde mange flere barn fra voldsutsatte hjem, men det mangler politisk vilje, mener barneombud Anne Lindboe.

Er det noe som gjør barneombud Anne Lindboe opprørt, så er det tanken på alle de barna som hver dag, hver uke og hvert år blir mishandlet av foreldrene sine.

- Det vekker lysten til det onde i mitt hjerte. Men det hjelper jo ikke barna, sier Lindboe til Dagsavisen.

Det som kan hjelpe er voksne med makt, påpeker barneombudet. Derfor blir hun provosert av det hun mener er mangel på politisk vilje til å støtte de minste blant oss.

- Det verste er at det faktisk finnes noen enkle og billige løsninger, men myndighetene tar åpenbart ikke vold mot barn alvorlig nok, sier Lindboe.

Fortvilelse

Dagsavisen trykket i går et intervju med overlege Torkild Aas, som jobber på Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus. Han uttrykte fortvilelse over at barnevernet ofte ikke tør å ta tak i sakene, og at altfor mange barn kommer for sent inn til medisinsk undersøkelse, slik at bevisene for lengst er borte.

- Jeg har akkurat de samme erfaringene. Med et system som ikke klarer å fange opp barna eller tar dem på alvor når mistanken er vekket. Dette gjelder mange barn, og mange av dem finner vi aldri, sier Lindboe.

- Dette sviket mot barna holder meg våken om natta. Det er denne frustrasjonen som gjorde at jeg ville bli barneombud, fortsetter hun.

Fæle minner

Hun vet hva hun snakker om. Før Lindboe ble barneombud var hun barnelege ved Oslo universitetssykehus. Og i likhet med Aas har hun hodet fullt av minner om forferdelige ting som foreldre får seg til å gjøre mot barna sine. Lindboe mener det er viktig at mediene ikke gjemmer bort eksemplene, men omtaler dem i all sin gru - for å få myndighetene til å våkne.

- Dette er alvorlig kriminalitet. Det er et alvorlig helseproblem. Og det bør ikke dysses ned, sier Lindboe.

Hun har møtt ei lita jente som ble puttet i tørketrommelen av moren sin. Småtasser som ble brennmerket med sigaretter. Et barn som fikk hodet holdt under vann, mens søsknene så på, til det ikke lenger kom bobler. Unger som ble tvunget til å sitte på knærne, med tørre erter under kneskålene som ikke satte synlige spor.

- Barn blir utsatt for de mest utspekulerte former for vold, jeg vil faktisk si tortur. De fleste er under tre år, og de har jo heller ikke så lett for å si ifra, sier Lindboe.

Hun har også i noen tilfeller obdusert barn, som etter lang tids mishandling, er blitt drept av foreldrene sine.

- Det er nesten ufattelig.

Problemer og løsninger

Det er særlig fire områder det skorter på, ifølge Lindboe:

* Barnevernet tar ikke sakene alvorlig nok.

* Vegring i helsevesenet mot å snakke med foreldre om vold.

* Det tar ofte uker og måneder før barna blir avhørt av politiet, selv om den lovbestemte fristen er to uker.

* Det store flertallet av barna som kommer til barnehusene får aldri en medisinsk undersøkelse, og de som blir undersøkt, sendes til lege så sent at blåmerker etter slag og spark er blitt borte.

Det er særlig det siste problemet Lindboe mener det er mulig å løse ganske raskt.

- Problemet er at det mangler legespesialister som har vold og overgrep mot barn som hovedområde. Oslo universitetssykehus har noen få, men i resten av landet er det gjerne en og annen overlege som har denne oppgaven, i tillegg til alt mulig annet, sier Lindboe.

Utfordrer regjeringen

Hun mener at vi allerede har kompetansen. Det som trengs er å sette av penger til å ansette barneleger ved hvert av landets ti barnehus - som også skal arbeide ved barneavdelingene på sykehuset - og som skal jobbe hundre prosent med voldsutsatte barn.

- Det kan gjøres raskt og enkelt, og koster noen få millioner. Om det er Barne- og likestillingsdepartementet, Justisdepartementet eller Helsedepartementet som bør spleise på dette vet jeg ikke, men nå må det i hvert fall prioriteres, sier Lindboe.

Hun sender dermed en direkte utfordring til statsrådene Solveig Horne (Frp), Bent Høie (H) og Anders Anundsen (Frp), som i går var samlet på regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal, der de var med på å legge hovedlinjene for neste års statsbudsjett.

Avhør

Det andre store problemet, ifølge Lindboe, er at toukersfristen for avhør av barn har vært brutt over en lav sko i årevis. Tidlige avhør er like viktig som tidlige medisinske undersøkelser, påpeker hun.

- Legeundersøkelser og politiavhør må gjennomføres umiddelbart etter voldsepisodene. Foreldrene må konfronteres med medisinske bevis, hvis ikke lyver de så det renner av dem. Jeg har aldri opplevd en forelder tilstå, med mindre det har vært fysiske bevis, sier Lindboe.

Lydighetskultur

For det tredje mener hun at vi også må tørre å snakke om at vold mot barn er mer utbredt i enkelte minoritetsmiljøer, slik flere studier har vist.

- Vi må gjøre noe med den voldsomme lydighetskulturen vi ser i enkelte miljøer. Og det bør bli en regel at helsepersonell snakker med foreldre om vold, allerede under svangerskapet. Det er utrolig viktig at disse foreldrene lærer alternativer til vold i oppdragelsen, for eksempel gjennom foreldreveiledningsprogrammer som vi allerede har i dag. Flere må få tilbud om disse programmene, sier Lindboe.

- Vi vet at vold går i arv. Det gjør det desto viktigere å fange opp barna, slik at ikke også de blir voldelige når de selv blir foreldre, legger hun til.

Barnevernet

Til slutt retter hun en henstilling til myndighetene om å se på barnevernets rolle. Der er det mye å gå på, ifølge Lindboe.

- Jeg blir stadig overrasket av at det som regel er de unge, nyutdannede og uerfarne som jobber med disse sakene. Hvorfor er det ikke de eldste ringrevene som følger barna i denne ekstreme og vanskelige situasjonen de befinner seg i? spør Lindboe, som flere ganger har opplevd at barn er blitt sendt tilbake til voldelige hjem fordi barnevernet har avvist saken.

- En gang var det en gutt som hadde prøvd å si ifra to ganger, men han ble ikke trodd. Tredje gangen kom han på skolen, slått helseløs. Da ble det opprettet sak, men nå ville ikke gutten snakke. Selvfølgelig gjorde han ikke det. Han hadde jo mistet all tillit til de voksne.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen