Politikk

Svensk skjenke-
stopp mot alkovold

Mens Oslo opprettholder sine skjenketider, innfører Göteborg to timer tidligere skjenkestopp for 
å demme opp for volden og bråket i byens uteliv. Vedtaket er ventet i dag.

I likhet med Oslo har den svenske storbyen gjennom mange år vært plaget av alkoholrelatert gatevold i sentrum natt til lørdag og søndag, og spesielt i sommerhalvåret. Politikerne i Göteborg er delt i synet på skjenketid, og representanter for utelivsnæringen har sendt en skriftlig protest på innstillingen om tidligere skjenkestopp, men alt tyder på at de rødgrønne og venstresiden i dag vil banke gjennom den kontroversielle avgjørelsen. Dermed vil øl-, vin,- og sprittørste svensker i framtida bli nektet alkoholservering to timer tidligere på natten i Sveriges nest største by.

- Bør innskrenke også i Oslo

1. nestleder i Stortingets justiskomité, leder av Oslo Ap og forkjemper for tidligere skjenkestopp i Oslo, Jan Bøhler, mener den norske hovedstadens borgerlige flertall nå må lære av Göteborg. Helt siden 1995 har Göteborg praktisert en liberal alkoholpolitikk og tillatt skjenking helt til klokka 05.00 for en rekke utesteder midt i sentrum. Nå har politikerne der fått nok av vold og bråk.

- Når Göteborg strammer inn for å hindre blind vold, bråk og kriminalitet knyttet til sene skjenketider, så håper jeg dette er noe selv Høyre, Frp og Venstre i Oslo vil merke seg. Tidligere skjenkestopp i Göteborg bør være et eksempel til etterfølgelse for Oslo, og hos oss bør vi gå fra 03.00 til 02.00, sier Bøhler til Dagsavisen.

Voldsofre i sentrum

Politikerne i Göteborg lyttet lenge til de skjenkeliberale som hevdet det ikke var dokumentert noen sammenheng mellom sen skjenking og økt bruk av vold. Tvilen fikk kommunepolitikerne i Göteborg til å bestille en undersøkelse.

Forsker, psykiater og sosialmedisiner ved Göteborgs universitet, Fredrik Spak, la i fjor høst fram en rapport som konkluderer med at volden øker ved sen skjenking og den skjenkepolitikken utgjør en risiko for folkehelsen.

Et viktig argument blant dem som ønsker fortsatt skjenking til klokken 05.00, er at skjenkingen vil gå under jorden og at det oppstår det svenskene kaller «svartklubber». Kommuneråd i Göteborg, Dario Espiga (S), som også er formann i Sosial ressursnemnd, er en av forkjemperne for tidligere skjenkestopp i den svenske storbyen. Politiet har lenge anbefalt politikerne om å redusere skjenketida for å få bukt med alkovolden.

- Som en polis har sagt, att efter klockan tre är man antingen forövare eller offer, på Avenyn, sa Espiga til Göteborgs-Posten.

Vil ha stopp kl. 02.00

Selv om seneste skjenking i Oslo er klokka 03.00 mener Jan Bøhler at politierfaringer tilsier tidligere skjenkestopp i den norske hovedstaden. Bøler peker blant annet på at tall fra Oslo legevakt viste at 540 ungdommer i 2011 ble lagt inn der med alkoholforgiftning, en situasjon som medførte stor helsefare.

- I Ap håper vi fortsatt på flertall for en nasjonal skjenketid til klokka 02.00, fordi vi mener skader, vold og kriminalitet er et resultat av altfor lange drikkeperioder. For de fleste, som går ut av og til for å kose seg, og som har kontroll på sitt alkoholkonsum og sin døgnrytme, er det selvfølgelig ikke noe problem at utestedene skjenker til sent på natta. Men det finnes en del som har store problemer. Politiet rapporterer om ungdom i 18-årsalderen som til stadighet er overstadig beruset ute i Oslo sent på natten, og rammes av overskjenking og vold, sier Bøhler, som mener den liberale skjenkepolitikken skader mange.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen