Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon av asylsøker

Elin Ersson fikk bot på 3000 kroner for å ha hindret fly i å ta av.


Aktivisten Elin Ersson som hindret et fly i å ta av for å stanse uttransport av en afghansk asylsøker, har fått en bot på 3.000 kroner.

Ersson strømmet selv hele episoden på mobilen sin da hun nektet å sitte ned, og dermed hindret flyet i å ta av fra flyplassen i Göteborg i juli i fjor. Videoen ble hyppig delt på sosiale medier, og plukket opp av blant annet CNN og the Guardian. 

I Göteborgs tingsrett ble Ersson dømt til 60 dagsbøter, selv om en av dommerne var uenig og mente hun burde dømmes til 14 dagers fengsel.

Tingretten finner det bevist at kapteinen om bord på Turkish Airlines-flyet ga ordre om at passasjerene skulle sette seg da det var klart for avgang, og at Ersson gjorde seg skyldig i et lovbrudd da hun ikke ville sette seg.

Mens Ersson sto i midtgangen og nektet å følge kabinpersonalets ordre, fikk hun både skjellsord og støtte fra de andre passasjerene.

Episoden på Landvetter ble løst da hun og den 52 år gamle passasjeren hun gikk til aksjon for, ble hentet ut av flyet.

Etterpå viste det seg at den afghanske gutten hun egentlig ville hjelpe, ikke var om bord på flyet. Men både gutten og 52-åringen er senere sendt ut av Sverige.

Flyet ble to timer forsinket på grunn av protesten, men Turkish Airlines har ikke bedt om kompensasjon.