Svein Ludvigsen innrømmer å ha hatt sex med fornærmet i straffesaken

Svein Ludvigsen erkjenner å ha hatt sex tre ganger med én av de fornærmede, men hevder de to andre lyver når de beskylder ham for det samme.

Av Steinar Schjetne

– Han lyver. Jeg vil ikke spekulere på hvorfor, sa Svein Ludvigsen (72) flere ganger da han under sin forklaring for Nord-Troms tingrett torsdag kom inn på anklagene fra to av de tre fornærmede.

Den tidligere statsråden og fylkesmannen bekreftet de tre treffene da fornærmede, en 34 år gammel mann, hevdet det var seksuell kontakt, men sa det kun var snakk om et par kjøreturer og et besøk på hans hotellrom i Tromsø. Han framholdt dessuten at når det gjaldt den andre fornærmede – en 26 år gammel, lettere psykisk utviklingshemmet mann – visste han ikke engang hvem det var.

Ludvigsen ble blant annet konfrontert med at han, til tross for at han hevdet han ikke kjente mannen, i en treårsperiode har hatt kontakt og kommunikasjon med ham på Facebook. Blant meldingene som ble dokumentert for retten, var invitasjoner til å treffes i Oslo på konkrete datoer, samt middagsinvitasjoner.

– Det verste jeg gjorde var å gå gatelangs alene i Oslo. Jeg ville treffe folk, og jeg lærte mye av å være sammen med folk, forklarte Ludvigsen.

Innrømmer sex

Den tidligere høyt betrodde Høyre-politikeren hadde forberedt sin forklaring for retten grundig og kryssjekket jevnlig et slags manus han hadde foran seg i vitneboksen. Han har ikke offentlig gitt noen kommentarer om straffesaken, annet enn å svare nei på dommerens spørsmål om han erkjenner skyld etter tiltalen.

– NN (fornærmede i tiltalens hovedpunkter, red.anm.) og jeg har hatt flere former for seksuell kontakt, tre ganger, i Oslo. Men bare i Oslo, og ikke i det omfang og på de måter som han beskriver. Alle tre gangene har vært frivillig, uten tvang eller trusler på noen som helst måte. Slik jeg oppfatter det, så ville vi det begge to.

Ludvigsen innledet forklaringen med å fortelle om sjokket han opplevde da han ble pågrepet for halvannet år siden og tatt med til politihuset i Tromsø for avhør. Det var den «tankemessige lammelsen» han opplevde som medvirket til at han i avhørene fullstendig avviste enhver seksuell omgang med mannen.

Hyppig og omfattende kontakt

– Det er særdeles vanskelig, men jeg innrømmer at enkelte ting jeg sa til politiet, ikke er riktig, sa Ludvigsen.

Han beskrev de tre episodene med seksuell omgang betydelig mer nedtonet enn det som framgikk av forklaringen til fornærmede og som står beskrevet i tiltalen. De seksuelle handlingene ble utført etter gjensidig ønske og samtykke, framholdt han. Ikke på noe tidspunkt skal han ha lagt noe press på fornærmede, brukt vold eller kommet med trusler.

Riktignok bekreftet Ludvigsen at han hadde hatt hyppig og omfattende kontakt i flere år med fornærmede, slik fornærmede også har forklart, men kontakten hadde utelukkende gode hensikter, hevdet han.

Den daværende fylkesmannen skal ha hjulpet med stort og smått, som mat, jobber og 10.000 kroner til kjøreopplæring.

Dusjet sammen

De hadde vært nakne sammen ved flere tilfeller etter trening i fylkeshuset i Tromsø, men det skjedde ikke noe seksuelt da, selv om de vasket hverandre på ryggen og han kommenterte fornærmedes fysikk, ifølge Ludvigsen.

Fornærmede hevder han i disse situasjonene ble utsatt for en rekke seksuelle handlinger.

Ludvigsen bekreftet også at fornærmede var med på hytta – både alene med Ludvigsen og sammen med resten av familien – men at det, i grov kontrast til hva fornærmede forklarte, heller ikke her hadde vært noen seksuell kontakt dem imellom.

– Jeg begriper ikke at han får seg til å beskylde meg for vold. Jeg beredte veien for ham til utdanning og det meste, og det er jeg faktisk glad og stolt over i dag. Jeg har alltid villet bidra til at folk blir sett og at de lykkes, sa han.