Innenriks

SV-veteran Ørnhøis siste stikk

Stein Ørnhøi mener politikerne mangler vilje til klimahandling. Men har trua på ny SV-nestleder: – Snorre Valen er det beste som har skjedd SV på mange år.

Hør En Slask på Tingets podcast-intervju med Stein Ørnhøi nederst i saken!

Søndag runder SV-veteranen 80 år. Vi møter han på kafé på Myrens verksted i Oslo.

– Her tror jeg at jeg har drevet valgkamp da det var en industriarbeiderbastion, sier han.

Før var Myrens verksted ei smie og arbeidsplass for godt over 100 industriarbeidere. Stein Ørnhøi ledet Sosialistisk Folkeparti midt på 70-tallet, og var sentral i dannelsen av SV.

Snorrestova

Gårsdagens nyhet om at Snorre Valen er innstilt som ny nestleder i SV, fyller Ørnhøi med glede. Ikke bare er Valen trønder. Han har også gitt navn til dokkehuset til familien Ørnhøi på Sandøya, etter ei natt på flatseng der.

– Snorre er det beste som har skjedd SV på mange år, sier Ørnhøi.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høydepunktet

Stein Ørnhøi har en mangfoldig politisk karriere å se tilbake på.

– Folk spør meg om jeg ikke har blitt mer konservativ med årene, men jeg har nok ikke det, sier han og smiler.

Det ble med to perioder for SV på Stortinget. I tillegg har han vært sentral i kampen mot norsk EU-medlemsskap. Han ønsker ikke å trekke fram et politisk høydepunkt, men medgir at det var stort å vinne folkeavstemningene mot EF og EU.

– Det er klart det finnes øyeblikk hvor man fylles med en overveldende glede. Men politikk er ikke enkeltøyeblikk, men en prosess. Det var likevel stort å vinne folkeavstemningene, sier han.

At EØS-avtalen ble lurt inn bakveien, er han lite fornøyd med.

– EØS-avtalen framstilles som en forutsetning for at vi får solgt varene våre på det europeiske markedet, men vi hadde en frihandelsavtale for industrivarer også før EØS-avtalen, sier han.

Ørnhøi på Nyemeninger.no: Alt har vært en kamp fra venstre mot høyre

Klimatrusselen

At nettroll er verre nå enn før, vil han ikke være med på.

– Ord som «landssviker» ble brukt om oss som reiste en alternativ diskusjon. Den gang kom svineriet på trykk eller med et frimerke. Nå kommer det som elektroniske tegn, sier han.

Ørnhøi mener noe av nøkkelen til å overleve i norsk offentlighet handler om å bevare integritet.

– Enkelte vil nok beskrive meg som for vrang, for sint og for streng, men det er viktig å få med seg sjela si i det man gjør, sier han.

Dypt i sjela hans står klimasaken, et politikkområde han mener har kommet langt siden SV begynte å snakke om det.

– Da ble vi stemplet som de som ville skru av lyset. I dag er det en felles forståelse av hvordan ting ser ut. Men viljen til å handle mangler, sier han.

Selv om han har liten tro på at klimaforhandlingene i Paris vil gi en forpliktende klimaavtale, er han ikke bare pessimistisk.

– Jeg håper generasjonen som vokser opp i dag kan ta tak.

Og det er denne generasjonen som skal få prioritet når Ørnhøi nå virkelig går av med pensjon.

– Nå skal jeg bare slappe av og være sammen med barnebarna.

Les Stein Ørnhøis mange innlegg som Dagsavisen-spaltist på Nyemeninger.no

SV og NATO

Han mener at Vestens kunnskapsløshet har bidratt til at det syriske samfunnet har gått i oppløsning. Han klarer likevel ikke å se dagens flyktningsituasjon som noen krise for Norge.

– Det blir framstilt som en invasjon, men dette er langt fra noe nytt 9. april. Norge har ressurser til å håndtere dette.

Det er likevel i synet på NATO og Norges rolle at Ørnhøi har vært aller tydeligst, og her han mener det har skjedd lite de siste 40 årene.

– Det hersker en dobbeltmoral i sikkerhetspolitikken. De samme som hisser seg mest opp over Russlands folkerettsbrudd på Krim, er de som er klarest i sin støtte til NATO, påpeker Ørnhøi.

Han mener NATO har egne ting å svare for, som bruken av FN-vedtaket i mars 2011 om å etablere flyforbundssone over Benghazi i Libya. Verdenssamfunnet fryktet et folkemord i storbyen. FN-resolusjonen ga verdenssamfunnet anledning til å bruke «alle nødvendige midler» for å «beskytte sivile og sivilt befolkede områder som trues av angrep».

– Resolusjonen ble misbrukt til å fjerne Gadaffi. Det betaler vi en høy pris for nå. Russland og Kina avsto fra å stemme imot resolusjonen under forutsetning om at dette ikke handlet om et regimeskifte, minner Ørnhøi om.

Stemmene i SV som har tatt til orde for at partiet bør revurdere NATO-standpunktet, har Ørnhøi lite til overs for.

– Trenger vi flere NATO-partier i Norge? spør han lattermildt, men blir straks alvorlig. – Mange begynner å forstå at USA ikke lenger er verdens suverene supermakt, så hvorfor man skal forandre det standpunktet nå?

Hør En Slask på Tingets podcast-intervju med Stein Ørnhøi her:

3 om Stein

Av Hanad Ali

Audun Lysbakken, partileder i SV

– Mitt beste minne er fisking med Stein på Sørlandet. Vi pratet politikk og fikk smake på Steins nydelige tilberedte fangst. Han har alltid vært en viktig stemme i både forsvarspolitikken og den økonomiske politikken. Jeg har lært mye av Stein gjennom mange gode samtaler om SV og verden. Som en av partistifterne har han alltid hatt mot til å snakke om nedrustning og fredsarbeid, selv i den kaldeste tiden under den kalde krigen. Beundringsverdig at Stein aldri har gitt seg med sitt enorme engasjement og politiske grasrotvirke. I senere år har hans gode og skarpe penn vært en tydelig venstrestemme. Stein bidro helt klart til at det rødgrønne prosjektet lyktes, ved å mene at SV skulle søke seg inn i regjering. Jeg setter veldig, veldig pris på Stein.

Kjellbjørg Lunde, SV-politiker og tidligere kollega

– Han var en politisk inspirator av de største, og var entusiastisk og humoristisk. Han lærte meg at en må aldri godta å snakke til en forsamling uten en talerstol, fordi talerstolen er med på å sette autoritet og et punkt forsamlingen kan samle seg om. Det rådet har jeg fulgt i mitt liv som politiker. Stein leste alltid bakgrunnsstoff og var opptatt av å kommunisere faglig kunnskap og den kalde krigens logikk. Han var likevel ikke bare opptatt av kunnskap, men var også god til å se politiske løsninger. Det gjorde det mulig for han å utfordre utenriks-, forsvars- og statsministere på militære sikkerhetspolitiske spør­­s­­­­­­­mål. Han nøt stor respekt i «establishmentet», og kjempet for fred, sikkerhet og alternativ tenkning til den kalde krigen. Når jeg først kom inn i Stortinget 1981 og kom inn i resepsjonen, introduserte jeg meg for resepsjonisten. Da hørte jeg noen rope gjennom telefonen: «For svartens, send hun opp med en gang! Hun er vår nye representant frå Hordaland!» Det gjorde at jeg følte meg velkommen og tatt vare fra første stund.

Kirsti Bergstø, SV-politiker og innvalgt på Stortinget

– Ørnhøi har gjort seg bemerket i norsk politikk og har formet samfunnet på sin egen måte. Det er flere generasjoner etter han som har dratt nytte av hans politiske arbeid og hans evne til å dele sine ærlige og analytiske perspektiver. Særlig i forsvars og sikkerhetsdebatten har han vært en klar røst. Han var og er en man lytter til. Fra jeg var SU-leder til i dag har han vært det viktigste referansepunktet i forhold til forsvar, sikkerhet og fred som politikkområde. Det er ikke mulig å oppsummere hans politiske yrke virke, for det er et pågående arbeid. Han er fortsatt en klar og tydelig stemme og står for perspektiver som samfunnsdebatten trenger. Hans største politiske styrke er hans evne til å være klartenkt og klartalt.

Mer fra Dagsavisen