Innenriks

SV vant klimamålet

SV vant i klimameldingen om at to tredjedeler skal kuttes hjemme. Men industrien er ikke bekymret - de tror ikke på gjennomføring.

Litt over en måned etter at nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken presenterte sin nye statsrådsbukett, med Bård Vegar Solhjell som partiets nye mann på miljøfeltet, ble regjeringens klimamelding i går lagt fram. Det etter fire år med planlegging og en rekke utsettelser. Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen meldte følgende på twitter: «Audun og Bård Vegar - lenger enn dette var det ikke mulig å komme. Jeg vet hva utgangspunktet var da dere overtok!».

Vant over Jens

Helt fram til mandag skal forhandlingene ha pågått på alle de viktigste områdene i meldingen. De siste dagene ble det jobbet både natt og dag for å bli ferdige. Så hvem vant den årelange dragkampen til slutt? I SV blir resultatet feiret som en partiseier. Selv om SV ønsket seg en opptrapping av CO2-avgiften nærmere 1.000-lappen og måtte trøste seg med 400 kroner, er likevel beløpet en dobling av dagens. Den største seieren i SV-land er imidlertid av prinsipiell karakter, at målet fra klimaforliket om 30 prosent reduksjon av klimagasser i 2020 og at to tredjedeler av disse skal skje hjemme, ligger fast.

Det er en seier over Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg, som med de rasjonelle økonombrillene har hatt et mål for øye: Kutte der det er billigst. Og det er ute.

Men på tross av SVs gjennomslag for det prinsipielle, sier likevel sentrale kilder i Arbeiderpartiet at de slett ikke er presset i kne av SV. At LO er fornøyde med meldingen er beviset på det, blir det pekt på.

Industrien er lettet

Forrige fredag sendte nemlig LO-leder Roar Flåthen et brev til regjeringen der han advarte mot konsekvensene ved målet om store kutt hjemme. Han viste til at kostnaden ved å kutte innenlands er langt høyere enn det man trodde da klimaforliket ble vedtatt, og kalte målet om hjemmekutt en «form for symbol uten realiteter». Selv om regjeringen ikke gikk bort fra målet, ble likevel LO-lederen og resten av hans kolleger beroliget i går.

- Slik vi leser meldingen, og med de forsikringer Jens har gitt, legger klimameldingen opp til at vi skal klare å videreutvikle en industri i Norge, sa Flåthen til NTB.

De tiltakene som skulle bidra til de store kuttene hjemme, ville ifølge LO tatt knekken på industrien. Slike tiltak kom ikke i gårsdagens melding, og derfor vil de heller ikke nå målet her hjemme, ifølge Leif Sande i Industri&Energi.

- Skal man oppnå de ambisjonene, måtte man derfor gått til så hardhendte tiltak at det ville drept industrien, sier han.

At regjeringen står på målet sitt er derfor ikke noe problem, nettopp fordi det er urealistisk, mener han.

- Det er akkurat som om noen hadde sagt at de skulle oppheve det multikulturelle samfunnet. Hvordan skulle de gjort det? Det ser ikke ut til at regjeringen tror på målene sine selv engang, sier han til Dagsavisen.

- Svikter klimaet

Men selv om uroen for norsk industris framtid har lagt seg, mener Sande regjeringen svikter klimaet gjennom å ikke gjennomføre andre tiltak.

- Istedenfor å gi etter, holde på dette målet og så ikke klare å oppfylle det, kunne de ha bestemt seg for å kutte mer ute. Der kryr det jo av tiltak! Og å gjøre det er det faktisk realisme i. I et klimaperspektiv så er dette et veldig dårlig opplegg, sier han.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhell (SV), sier til Dagsavisen at heller ikke han er hundre prosent sikker på at han vil nå målet. SV er forberedt på at de nå må slåss for at virkemidlene skal tas i bruk i kommende budsjettforhandlinger.

- Jeg har sagt at det er realistisk, men tøft. Derfor har vi presentert offensive tiltak i meldingen. Men det er åtte år til 2020, og man kan ikke forvente at vi nå skal presentere en gryteklar oppskrift på hvordan dette kommer til å bli. Det kommer garantert nye forslag og nye store debatter. Men med et så offensivt mål, forplikter man seg, sier han.

Både Solhjell og SV-leder Audun Lysbakken mener meldingen har et klart SV-stempel. Lysbakken sier til Dagsavisen at dette først og fremst er en seier for klimaet, men at det er et resultat han er stolt av.

- Det viser også at det er mulig å få til gode avtaler mellom de rødgrønne partiene. Klimapolitikken var en viktig løsning. Det gir også et godt utgangspunkt foran neste års valg at vi har vist at vi kan være offensive i samarbeid med Ap, men også oppnå resultater, sier han.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen