Kristin Halvorsen på SVs valgvake på Rockefeller i Oslo. FOTO: NTB SCANPIX

SV-thrilleren

SKJEBNEVALG: SV-dronning Kristin Halvorsen innså i går kveld med vemod at den rødgrønne epoken er over. Til det siste håpet hun at SVs stortingsgruppe i det minste kunne berges.

SV-dronning Kristin Halvorsen innså i går kveld med vemod at den rødgrønne epoken er over. Til det siste håpet hun at SVs stortingsgruppe i det minste kunne berges.

 

Sperreangst

Da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld, lå SV og vippet rundt 4-tallet på nervepirrende vis. Men tendensen var at SV hårfint er over sperregrensa, og dermed berger mesteparten av sin stortingsgruppe på 10.

- Vemod i dag, men mest er jeg så nervøs at jeg holder på å daue! Vi kan ikke slappe av før siste stemme er talt, sa Kristin Halvorsen, som tidlig på kvelden i går måtte innse at tiden var ute for hennes politiske «baby», det rødgrønne regjeringsprosjektet. Åtte år som regjeringsparti var over.

- Vi skal tross alt være veldig godt fornøyde med hvordan vi har fått lov til å påvirke norsk politikk disse åtte årene. Vi har hatt stor betydning for folk, både når det gjelder barnehageplasser, reduserte forskjeller mellom folk, og vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men at det har vært slitsomt, og at det har kostet, det er jo helt åpenbart, sier Halvorsen til Dagsavisen.

- Uansett hvordan dette går, er det viktig at vi får en slagkraftig gruppe i Stortinget, sier SVs visepresident i Stortinget, Akhtar Chaudhry.

- Vi har hatt det vanskelig, og dette har vært en krevende valgkamp, sier han til Dagsavisen.

 

Kan ikke vinne alle

- Valg i SV er alltid spennende. For meg har det vært 20 år med opp- og nedturer for SV. Og you cant win them all, sier Heikki Holmås.

- Jeg er så sinnssykt nervøs! Er dere nervøse? Det burde dere være, for det er mye som står på spill i kveld, ropte SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen fra scenen på Rockefeller tidligere på kvelden.

Angsten for sperregrensen har i SV lenge overskygget frykten for å miste den rødgrønne regjeringsmakten. Katastrofemålingene i midten av august framkalte «nødropet» fra SV-leder Audun Lysbakken, som nærmest bønnfalte alle SVs venner og sympatisører om å mobilisere.

hanne.mauno@dagsavisen.no