Innenriks

SV roser Erikssons Nav-forslag

Nav skal ikke lenger kunne kutte i sosialhjelp for familier med ungdom som tjener sine egne penger. Det sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), som får støtte fra SV.

Avkortingen har lenge vært en utbredt praksis landet rundt. Eriksson mener det er urimelig å straffe ungdom som fra før ofte har det trangt økonomisk, skriver VG.

– Når mor og far mister sosialhjelpspenger fordi ungdom jobber, er det egentlig de unge som blir skadelidende fordi det blir mindre penger i familien. Det er urimelig, sier Eriksson.

SV gleder seg over forslaget.

– Disse ungdommene trenger å erfare at det nytter å prøve å skaffe inntekter seg og at vinninga ikke går opp i spinninga, sier SVs parlamentariske nestleder Karin Andersen til NTB.

Under 18 år

Lovforslaget fra Eriksson er begrenset til å gjelde unge under 18 år. Barn i økonomisk vanskeligstilte familier skal ha samme mulighet til å tjene penger som andre barn, mener han.

– Ved å lovregulere at barns inntekt holdes utenfor opplever også barn av sosialhjelpsmottakere at de får igjen noe når de jobber. Ordningen kan også motvirke at sosialhjelp går i arv ved at barna får arbeidserfaring, mener statsråden.

Generalsekretær Ola Ødegaard i foreningen Rettferd for taperne er fornøyd med Erikssons lovforslag og sier det ikke kommer én dag for tidlig.

Nav-ombud

SVs Andersen håper Eriksson sørger for å opprette et Nav-ombud som kan hjelpe folk med å finne fram til hjelpen de har rett på.

– Til og med Sivilombudsmannen melder at han får mengder saker angående Nav som burde vært tatt av andre. Vi har pasientombud og Nav-ombud er like viktig. Eriksson må bruke sin makt til å få samarbeidspartiene Høyre til å støtte dette, mener Andersen.

Foreslått i 2009

Da Andersen presenterte forslaget i mai viste hun til at både Frp, KrF og Høyre tidligere har tatt til orde for å opprette et slikt ombud. SV-representanten tror det er flertall i Stortinget for et Nav-ombud, selv om hun ikke tror på støtte fra verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet.

Forslaget om et Nav-ombud så dagens lys allerede for fem år siden da det ble foreslått av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Siden fremmet Frp flere ganger forslag om et slikt ombud. Partiet fikk støtte fra SV og Høyre, men regjeringen nølte. Under valgkampen lovet Frp å opprette et Nav-ombud innen mars 2014. (NTB)

Mer fra Dagsavisen