Innenriks

SV om barnetrygden i Østfold: – Tar 53 millioner kroner fra fylkets fattige barn

16 av 18 kommuner i Østfold inntektsfører barnetrygden for sosialklienter. Da ser det ut som om sosialklientene har høyere inntekt enn de reelt har. Det fører igjen til at de får et lavere sosialtilskudd. Slik sparer kommunene penger på bekostning av barna, mener SV.

Partiet har gjennomført en beregning som viser at gjennomsnittsforeldrene på sosialhjelp ville fått over 2.000 kroner mer i måneden å rutte med, hvis praksisen i kommunene hadde endret seg. For enkelte foreldre med mange barn ville beløpet vært betydelig større.

Totalt viser SVs beregning at kommunene i Østfold har spart 53 millioner kroner i årlige utbetalinger, fordelt på 4.558 barn i fattige hjem.

– Vi mener det er helt sjukt at man tar penger fra en av de svakeste gruppene i landet vårt på den måten, sier stortingspolitiker Freddy André Øvstegård til Dagsavisen Østfold.

Ulik praksis

Forrige uke la Høyre, KrF, Venstre og Frp fram det nye forslaget til statsbudsjettet for 2019. Der økes barnetrygden med rundt 1.000 kroner per barn i året. Det gleder Øvstegård, men han mener det manglet noe vesentlig i budsjettforliket. I dag bestemmer nemlig kommunene selv hvorvidt de skal inntektsføre barnetrygden for sosialklienter. Øvstegård vil heller at dette skal styres av nasjonale føringer.

– Vi mener kommunene ikke skal ha den muligheten. Uansett hvilken kommune du bor i, skal du ha hele barnetrygden. Det skal ikke være forskjeller i landet, sier han.

Moss kan komme til å snu

Våler har inntil nå vært den eneste kommunen i Østfold som ikke regner barnetrygd som inntekt. I tillegg har Moss valgt å ta samme stilling. De inngår likevel i regnestykket til SV, da endringen først ble innført i høst. Det er dessuten usikkerhet knyttet til om hvorvidt praksisen vil bli videreført neste år. Det vil avhenge av kommunebudsjettet, som skal behandles i årets siste bystyremøte den 18. desember.

Ap, SV, Rødt, KrF og MDG fikk innført ordningen i Moss tidligere i høst. Moss Arbeiderpartis standpunkt er avgjørende for om ordningen blir videreført i 2019, men partiet er fortsatt i tenkeboksen.

Tilbyr kompensasjon på 410 millioner kroner

Øvstegård har forståelse for at kommuner velger å regne barnetrygd som inntekt, særlig de med dårlig økonomi. Derfor har SV i sitt alternative budsjett foreslått å kompensere kommunene med totalt 410 millioner kroner, ved å øke skattene til landets rikeste.

– Det gjør at vi får penger til blant annet å prioritere dette, sier Øvstegård.

Skal motvirke fattigdom

SV mener en kraftig økning av barnetrygden er den beste måten å løfte fattige ut av fattigdom på.

– Det vi er redde for, er at dagens fattige barn også blir morgendagens fattige voksne. At dette klasseskillet går i arv. Fattige barn får ikke like gode muligheter som alle andre. Det rammer de unge hardt, sier Øvstegård.

Slik han ser det, vil en økning også være med på å sette en stopper for at kommunene regner barnetrygd som inntekt.

LES OGSÅ: Tage Pettersen (H): – Barnetrygd er for lite treffsikkert som tiltak mot barnefattigdom

Mer fra Dagsavisen