Innenriks

SV nesten utradert i ny måling

Påtroppende partileder Audun Lysbakken (SV) kan falle ut av Stortinget i 2013. SV etablerer seg under sperregrensen.

Dønningene etter barne- og likestillingsministerens avgang hadde i går fortsatt ikke lagt seg da TV 2 publiserte en meningsmåling som sendte SV ned under sperregrensen.

Målingen, som er utført av TNS Gallup, gir SV en oppslutning på 3,7 prosent, mot 36,5 prosent for Arbeiderpartiet. Dermed er Ap ti ganger så store som SV dersom det hadde vært valg i dag.

Velgerflukt og pengerot

Målingen er tatt opp før Audun Lysbakken mandag formiddag offentliggjorde sin avgang som statsråd.

Avgjørelsen kom etter at den påtroppende SV-lederen innrømmet systematisk svikt i tildelingen av midler i hans departement i flere tiår. I tillegg til omstridte pengetildelinger til Jenteforsvaret har Lysbakken bevilget minst 13,5 millioner kroner til Stiftelsen Reform, hvor han tidligere satt i styret.

SV-toppen fortalte på pressekonferansen mandag at han tok avgjørelsen om å trekke seg allerede på fredag.

Til helgen velges Lysbakken til partileder i SV på et ekstraordinært landsmøte. Timingen er derfor verst tenkelig for SV, som over tid har opplevd velgerflukt på grunn av regjeringsslitasje.

I SV slår partiorganisasjonen ring om Lysbakken. Likevel begynner alvoret i saken å synke inn, og stemningen er spent. Enkelte mener Kristin Halvorsen kuppet lederdebatten ved å trekke sin konklusjon før landsstyret hadde sagt hva det mener. Blant dem er Pål Julius Skogholdt, tidligere statssekretær og tidligere leder i Troms SV.

Flere er oppgitt og spørrende til hvordan Audun Lysbakken med sitt image som «ryddig og ordentlig» kunne havne i denne situasjonen.Partiet famler nå etter veien ut av hengemyra rundt sperregrensen.

Kan presses ut

Skulle den ferske TV 2-målingen slå til, er det dramatisk for SV. Det betyr at Lysbakken kan bli tvunget til å skulle gjenreise SV uten å selv sitte på Stortinget.

– Det er jo et relativt dramatisk scenario, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagsavisen.

Han viser til at Venstre falt ut av Stortinget i 1985. I løpet av tolv år hadde partiet bare én representant, i fire av årene. I 1997 kom partiet tilbake med seks stortingsrepresentanter og plass i sentrumsregjeringen under Kjell Magne Bondevik.

– Venstre hadde ikke en sterk organisasjon, det har heller ikke SV, sier valgforskeren og viser til at gjenreising av et parti utenfor Stortinget er avhengig av den politiske utviklingen.

Går Ap mot høyre, blir rommet større for SV.

Samling i bånn

Aardal viser til at SV lenge har slitt med oppslutningen og gjennomslaget i regjeringen og ligger på et lavt nivå. Han mener faren for partiet nå er at det får en splittelse i toppen, om for eksempel regjeringsdeltakelsen.

Valgforskeren mener det er vanskelig å si hva de langsiktige effektene blir av bråket rundt Lysbakkens avgang. Han viser til at partiet omtrent ikke får ørens lyd for politiske utspill, samtidig som det er midt i en vanskelig tid og er mer avhengig av politiske utspill enn noen gang for å vinne tilbake gamle velgere. Det er likevel ikke en umulig situasjon, mener han.

– Den politiske hukommelsen er ganske kort, sier Aardal.

Ap ber om ro

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) avviser overfor Dagsavisen at Lysbakken-saken svekker forholdet til SV.

– I politikken er det perioder med støy rundt enkeltsaker eller enkelte statsråder. Det er selvfølgelig best når det ikke er det, sier han og understreker:

– Men vi forstår Audun Lysbakkens begrunnelse og avgjørelse, sier han.

Selv om det stormer, er ikke partisekretæren bekymret for SVs fallende oppslutning og den rødgrønne regjeringens framtid.
– Det er lenge til valget. Vi vil konsentrere oss om politikken framover og jobbe hardt hver eneste dag for å vinne velgernes gunst, sier han.

Dagsavisen erfarer at selv om Arbeiderpartiet står last og brast med SV, ser de rotet Lysbakken har stelt i stand som krevende. I SV slår de folkevalgte ring rundt den kommende partilederen, og flere har uttalt at han har kommet styrket ut av dette. Men i Ap synes man det er vanskelig å se hvordan Lysbakken har styrket seg når han tross alt har gått av som statsråd på grunn av flere alvorlige feil.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen