Politikk

SV kan bli vraket av de rødgrønne

RØDGRØNT: Det rødgrønne samarbeidet kan være historie i 2017. Flere i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser mot KrF og Miljøpartiet De Grønne.

SV er inne i en dyp krise etter åtte års regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Mens den rødgrønne alliansen virket som skrevet i stein for bare ett år siden, er det nå bevegelse blant de politiske strategene.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser seg om etter mulige erstattere for SV som politiske samarbeidspartnere. Det sier flere sentrale kilder i partiene på Stortinget til Dags­avisen.

Samarbeid med KrF og Miljøpartiet De Grønne nevnes av flere som en god mulighet. Men få vil lukke døra til SV nå, det er et valg partiet selv må gjøre. Det rødgrønne samarbeidet utfordres og kan forvitre fram mot 2017.

Samarbeidet ruster

En sentralt plassert tidligere statsråd i Arbeiderpartiet sier til Dagsavisen at Ap neppe vil samarbeide med SV i 2017.

- Jeg tror ikke SV er så interessert i et nytt regjeringssamarbeid heller. Det virker som om de har nok med å kjempe mot sperregrensen, sier kilden.

Det påpekes også at Senterpartiet har vel så mye til felles med Kristelig Folkeparti som SV og at det er usikkert om Sp «orker en ny runde med SV». En annen Ap-kilde på Stortinget påpeker at det rødgrønne samarbeidet kan være på hell.

- Det er ingen lojalitet mellom Ap og SV nå. Alt er i spill, sier kilden.

Det trekkes fram at SV virker desperate etter å sanke stemmer når partiet den siste tida har kommet med åpne angrep på Arbeiderpartiet - blant annet da Karin Andersen lakk interne regjeringsdiskusjoner om barnetillegget i uføretrygden. Slike utspill svekker tilliten i Ap-kretser.

Døra står på gløtt

Men en rekke Ap-kilder understreker at det er for tidlig å smelle igjen døra for SV. De vil la det være opp til SV å vurdere om fortsatt samarbeid og regjeringsdeltakelse kan være aktuelt - om partiet blir stort nok.

- Jeg tror fortsatt på rødgrønt samarbeid. Men mindre enn før, sier en stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Kilden påpeker at det også kan bli aktuelt for Arbeiderpartiet å gå alene i 2017 - og eventuelt få støtte til en mindretallsregjering fra KrF, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne - eller SV.

Hjertet sier KrF

I Senterpartiet følges samtalene om et nytt sam­arbeid med KrF med interesse.

- Vi kan både sam­arbeide med SV og KrF. Men jeg tror ikke SV er klar for regjeringssamarbeid i 2017, sier en sentral Sp-politiker på Stortinget.

En tredje politiker i Senterpartiet understreker at dersom Ap og Sp må velge mellom SV eller KrF, faller valget naturlig på det partiet som er størst i 2017. Flere skal også være irritert på rovdyrpolitikken til SV - og den politiske kampen om ulv og beitedyr.

- Hjertet mitt ligger nærmere KrF enn SV, så jeg samarbeider gjerne med dem, sier en sentral Sp-kilde.

En annen påpeker at flere SV-politikere på Stortinget snakker om «hvor godt det er å være i opposisjon nå» etter åtte år med kompromisser i regjering.

Oljen smører Ap

På Vestlandet forteller en Ap-kilde at mange partifeller i Rogaland heller vil samarbeide med KrF enn SV. Både kristendommens stilling og oljenæringens betydning gjør mange i Arbeiderpartiet her oppgitt over SV.

En annen meget sentral Ap-kilde påpeker at Arbeiderpartiet først og fremst vil være pragmatisk og søke makt.

- Vi vraker ikke samarbeidet vi har hatt gjennom åtte år med SV over natten, men vi bør undersøke tettere samarbeid med blant andre KrF fram mot 2017, sier kilden og poengterer:

- Vi må holde flest mulig dører åpne.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Lysbakken:

- Gir ikke 
så mye mening å snakke om regjering

SV-leder Audun Lysbakken sier det er for tidlig å være konkret om samarbeid i 2017 - men han vil ikke avlyse det rødgrønne samarbeidet. Om noen har avskrevet SV som for små for alliansen, vil det vise seg at de tar feil, mener SV-lederen. Han påpeker at hvis ikke SV styrker seg er det vanskelig å danne et flertall mot de borgerlige.

- Derfor har vi en nøkkelrolle, sier bergenseren.

Etter at Stoltenberg II-regjeringen tapte valget i 2013 har de rødgrønne partiene fortsatt en god tone. Men spørsmålet er om SV er lysten på ny regjeringsdeltakelse etter å ha gått fra 12,5 prosents oppslutning i 2001-valget via 8,8 prosent og regjeringsdeltakelse i 2005 - og nå kjemper partiet mot sperregrensen.

- Å snakke om å sitte i regjering når du har 3-4 prosent oppslutning gir ikke så mye mening. Men vi kommer til å søke makt og innflytelse på vegne av velgerne. Akkurat hvordan vi vil gjøre det i 2017 må avklare nærmere, sier Lysbakken og poengterer:

- Vi vil være en del av løsningen som fjerner Erna.

Han frir også til velgerne på venstresiden, og advarer mot at Arbeiderpartiet er på glideflukt mot sentrum.

- Det er mange som ikke ønsker at Arbeiderpartiet skal lene seg mot høyre, men som ønsker et tyngdepunkt lenger til venstre i norsk politikk. Det gir oss en mulighet, sier Lysbakken.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen