Innenriks

SV i kamp for sykehusklovner

NASJONALBUDSJETTET: Noen få millioner kroner kan bringe smilet fram hos tusenvis av syke barn. Men helseminister Bent Høie (H) vil ikke gi mer penger til sykehusklovner. - Svært skuffende, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Dagsavisen møter Lysbakken på Rikshospitalet, der han selv er på plass for å se nærmere på arbeidet sykehusklovnene gjør.

- Jeg syns det er veldig sterkt å se hva slike tiltak kan bety. Det er så lite penger som skal til, men midlene kan få enorm effekt, sier han.

Det hviner i gangene på Rikshospitalet idet sykehusklovnene Joogi og Olympia setter i gang. Flere dager i uka arbeider klovner rundt om på de forskjellige barneavdelingene og sprer glede i ellers svært alvorlige situasjoner.

- Det var derfor jeg synes det var så skuffende at helseminister Bent Høie avfeide mitt forslag om å bidra med statlig støtte til denne typen arbeid. Høie mente det var opp til private aktører å støtte sykehusklovner. SV mener at et godt samfunn tar seg råd til flere gode opplevelser for barn som lever med sykdom, sier han.

Opplevd effekt

Det finnes foreløpig få norske studier som kan fortelle noe om den faktiske helsegevinsten ved sykehusklovner. De ansatte på barnekirurgisk avdeling er allikevel overbevist om at klovnene har positiv effekt på barna.

- Det er faktisk sånn at dersom vi skal jobbe med en pasient som vi vet synes det er skummelt med sprøyter eller dren, så booker vi gjerne klovnene til å komme den dagen, forteller spesialsykepleier ved barneklinikken, Tonje Mjanger.

- Klovnene kan nærmest leke med en av barnas armer, mens vi setter sprøyte i den andre. Klovnene er ikke bare morsomme, de er også veldig nyttige, sier hun.

Del av større satsing

Arbeidet med sykehusklovnene er et ledd i SVs kamp for bedre helsetilbud for barn og unge. I kommuneproposisjonen har regjeringen så langt foreslått å øke bevilgningen til helsestasjoner og skolehelsetjenesten med 200 millioner kroner i frie midler. Dette ønsker SV å øke med 550 millioner, til 750 millioner kroner totalt. SV ønsker samtidig å øremerke midlene.

- Regjeringen gir totalt sett for lite til kommunene, og kommuner har igjen en tendens til ikke å prioritere helsestasjoner og helsesøstre når økonomien er knapp. Derfor mener SV det er svært nødvendig å øke bemidlingene, og samtidig også passe på at de ikke blir brukt til andre formål, sier Lysbakken.

Avhengig av støtte

Før Stortinget snart tar sommerferie håper SV først å få sikret grunnstøtte til sykehusklovnene, og dernest å øke denne til tre millioner kroner i neste nasjonalbudsjett.

- Det kan kanskje framstå som et banalt tiltak før man har vært tett på og sett hva slags jobb klovnene gjør. Tre millioner kroner er ikke nok til å fullfinansiere sykehusklovnene, men vi håper det kan være med på å heve status og å skaffe mer oppmerksomhet til organisasjonen, sier han.

Sammen med privat finansiering håper Lysbakken at man etter hvert kan sikre alle barn på norske sykehus et slikt tilbud.

- Med tanke på Høyres avslag er vi nok avhengige av støtte fra Venstre og KrF for å få det til. Jeg er spent på å se deres reaksjoner når vi nå legger fram forslaget, avslutter han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen