SV-leder Audun Lysbakken kan glede seg over en god meningsmåling. FOTO: FREDRIK BJERKNES

SV går fram

KOMMENTAR: Nå som Ap selv har beveget seg inn i skyggen med mindre pågående opposisjonspolitikk, trer SV fram.

SV har siden stortingsvalget kjempet en kamp mot sperregrensen til Stortinget på 4 prosent. På en meningsmåling i Vårt Land torsdag gjør SV et hopp oppover til 5,7 prosent. Det er det beste som er målt for SV i denne stortingsperioden.

Det kan bero på tilfeldigheter, men det kan også bety at SV er i ferd med å sette føttene på sikker grunn. Det ville ikke forundre meg. SVs problem er at partiet ofte blir borte i skyggen av Ap.

Nå som Ap selv har beveget seg inn i skyggen med mindre synlig og pågående opposisjonspolitikk, trer SV fram.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Synlighet og tydelighet om egen politikk betaler seg i lengden. SV får nå betalt for at partiet ikke druknet seg i asylforliket. Meningsmålingene viser at det hittil bare er Frp som har tjent på forliket mellom seks av de åtte stortingspartiene. Vi er ikke alle Frp-ere i asylpolitikken. Det er mange på venstresiden og i sentrum som er sterkt provosert av Frps fremmedfiendtlige politikk. De ønsker et alternativ. SV kan ha lyktes med å få fram sin humane asyl- og integreringspolitikk.

Les også: Oslo Frp provoserer med omstridte asylforslag

Ap går tilbake med 2,3 prosentpoeng til 31,2 prosent. Det bekrefter en kjent sammenheng. Når SV går fram, går Ap tilbake. Og omvendt. Kannibalismen har alltid stått sterkt på venstresiden.

SVs framgang går også ut over Miljøpartiet De Grønne (MDG). På Vårt Lands måling får MDG 3 prosent. Partiets klimapolitikk er blitt tatt av asylstrømmen. Klodens mest alvorlige utfordring – den kommende klimakatastrofen- er for tida suspendert fra den norske dagsordenen. Det går ut over MDGs oppslutning. Dette rammer også miljøpartiet Venstre. På målingen i Vårt Land faller Venstre under sperregrensen til 3,6 prosent. Miljøpartiene har en felles interesse av å få klima tilbake på den politiske dagsorden.

Les også kommentaren: «Ap har fått et problem og en utfordring»