Mye har skjedd siden SV gikk inn i regjering i 2005. Nå ber kunnskapsminister og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen velgerne tenke gjennom hvordan Stortinget vil se ut dersom SV faller under sperregrensen. Partiet begynner å erkjenner at det går mot fire år i opposisjon. FOTO: MARTE GJÆRDE

SV forbereder seg på opposisjon

SV I KRISE: Helt på tampen av valgkampen forsøker Kristin Halvorsen å berge stumpene for SV. Nå ber hun velgerne stemme SV for å sikre en sterk opposisjon på Stortinget de neste fire årene.

Fire dager før valget erkjenner nå SV at det går mot fire år i opposisjon. Den tidligere partilederen gjennom 15 år, Kristin Halvorsen, bekrefter langt på vei i et intervju med Dagsavisen at rødgrønn valgseier ikke er mulig. Nå forbereder SV seg på opposisjon de neste fire årene.

- Det er stor forskjell på om SV får to eller ti stortingsrepresentanter. Med en solid SV-gruppe på Stortinget er det fremdeles mulig med et rødgrønt flertall. Mister vi flertallet vil det være et godt utgangspunkt for å drive god opposisjonspolitikk i fire år, og så få blåst høyresiden ut av regjeringskontorene og maktposisjoner, sier Halvorsen til Dagsavisen. Uttalelsene står i sterk kontrast til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) - som nekter å snakke om valgnederlag før stemmene er talt opp.

Det er et SV i krise som nå forsøker å redde stumpene i valgkampens siste timer. Siden de gikk inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i 2005 har velgerne deres sakte, men sikkert forsvunnet. Regjeringsslitasjen har brakt partiet ned til en intens kamp mot sperregrensen.

 

Slik er situasjonen etter de siste målingene

 

SV mister ungdommen

Skolevalget viser samtidig at SV har mistet ungdommen. På ti år har oppslutningen falt fra 21,5 til 5,0 prosents oppslutning (se graf). Protestpartiet, miljøpartiet og antikrigspartiet SV engasjerer ikke lenger ungdommen som før - til tross for at krigsdebatten om Syria ruller og klimakrisen aldri har vært mer truende.

Kristin Halvorsen gjør sitt for å berge partiet fra fullstendig kollaps. De siste dagene har hun drevet intens valgkamp i Oppland, Sogn og Fjordane og i dag Bodø.

- Kommer vi ikke over sperregrensen blir det ikke noe rødgrønt flertall. Så enkelt er det, sier hun.

- Vi må også tenke på at det laget som skal utfordre høyresiden de neste fire årene. De vil stå klare til å ta over igjen om fire år når vi skal få den borgerlige regjeringen ned fra maktens tinde - hvis det skulle gå så gærent, sier Halvorsen. Hun nevner unge profiler som partileder Audun Lysbakken, nestlederne Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen, samt unge kandidater som Snorre Valen og Kirsti Bergstø.

 

Advarer mot høyredreining

Halvorsen understreker at de rødgrønne nå må stå på for fullt hele veien, og mener valgseier kan være innenfor rekkevidde. Likevel snakker hun om de rødgrønne som om de alt har tapt valget.

- Forbereder SV seg nå på fire år i opposisjon?

- Alle som leser meningsmålinger ser jo at vi må slåss til siste sekund hvis vi skal klare å sikre et rødgrønt flertall. Uansett er det stor forskjell på om SV har to eller ti representanter, sier SV-nestoren.

Halvorsen har 24 års erfaring fra Stortinget. Nå advarer hun mot at balansepunktet i Stortinget flyttes mot høyre i norsk politikk.

- Se for deg et sterkt Høyre og Fremskrittspartiet, og et Arbeiderparti som ikke har et SV på sin venstre side. Det er ikke sunt om de viktigste beslutningene i opposisjonen på Stortinget skal tas av Arbeiderpartiets gruppemøte alene. Vi trenger et bredt lag for å bekjempe høyrekreftene, også når vi sitter i opposisjon.

 

Mindre rødgrønt samarbeid

Etter åtte år i rødgrønn regjering tror Kristin Halvorsen samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil endres på Stortinget.

- Det er jo ikke noen grunn til at man skal framforhandle kompromisser mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV når man er i opposisjon. Men i mange saker vil vi jo være enige. I andre saker er det forskjeller mellom partiene, sier hun. Halvorsen tror fortsatt tonen vil være god mellom de rødgrønne partiene. Hun mener høyresiden kan gjøre mer skade enn mange velgere tror, og lister opp miljø, privatisering, økte forskjeller og skattelette over saker som står på spill.

- Alle rødgrønne må bare stå på til siste slutt! Et flertall er fremdeles innenfor rekkevidde. Men da må SV komme over sperregrensen med god margin, avslutter hun.

havard.therkelsen@dagsavisen.no