Innenriks

Styrker Norge mot terror

Flere partier har varslet en kraftig opprusting i Norges terrorberedskap. I dag kommer innstillingen fra Stortingets 22. juli-komité.

– Flere ting i terrorberedskapen må forbedres raskt, sier Jan Bøhler (Ap) til Dagsavisen.

Han er 1. nestleder i 22. juli-komiteen på Stortinget, som i dag legger fram sine forslag for hvordan Norges terrorberedskap skal styrkes.
Leder for komiteen, Knut Arild Hareide (KrF), har tidligere varslet at det er bred politisk enighet om de store linjene for forbedringene i kriseberedskapen. Nå varsler regjeringspartiene omfattende og hurtige terrortiltak for å ruste Norge mot angrep og kriser.

Nytt beredskapssenter

Jan Bøhler uttaler seg som Aps justispolitiske talsmann når han lister opp saker som er viktig. Raske tiltak vil skje for:

* Bistandsinstruksen (politiet ber forsvaret om hjelp).

* Politiets riksalarm.

* Nytt beredskapssenter med politihelikopter, beredskapstropp og bombegruppa i Oslo.

* Mer samtrening for politi og forsvar.

* Politiet må trene mer på «skyting pågår»-instruksen (griper umiddelbart inn ved skoleskytinger og lignende hendelser).

* Innføre FN-konvensjonen mot kjernefysisk terrorisme.

* Utvalg skal se på utilregnelighet i straffesaker.

Bøhler understreker at han uttaler seg på vegne av Arbeiderpartiet, men etter det Dagsavisen erfarer skal det være bred enighet om hovedlinjene i terrorinnstillingen som legges fram i dag.

Må samarbeide bedre

Refrenget i 22. juli-kommisjonens arbeid har vært at samarbeidet mellom politiet og Forsvaret må forbedres. Dette er et hovedpunkt i innstillingen som legges fram i dag, og beredskapsplanene for politi og forsvar skal koordineres bedre.

Regjeringspartiene vil også videreføre helikopterskvadronen på Rygge, som er i militær beredskap. Bell-helikoptrene skal være i lufta i løpet av to timer på anmodning fra politiet, og skal kunne frakte politiets beredskapstropp dit det er nødvendig.

Ap, SV og Sp er også enige om å bygge et nytt beredskapssenter i Oslo. Senteret skal romme base for politihelikopter, beredskapsstyrker og politiets bombegruppe. Ved å samle disse ressursene på ett sted vil logistikken ved en krise fungere bedre, mener partiene.

– Dette vil gjøre politiet klare hurtigere. Responstiden vil gå kraftig ned, sier Bøhler.

Mer trening

Etter angrepet på Utøya har det vært oppmerksomhet om politiets retningslinje «skyting pågår». Den betyr at første bevæpnet politi på stedet skal gripe inn så raskt som mulig dersom det pågår skyting. Nå vil Bøhler at politiet skal trene mer på «skyting pågår», slik at man er sikker på at alle ansatte behersker instruksen.

USAs president Barack Obama har presset Jens Stoltenberg for å få fortgang i innføringen av en sju år gammel FN-konvensjon mot kjernefysisk terrorisme. Bøhler bekrefter nå at dette vil skje.

– Vi vil ha muligheten til å bruke terrorlovgivning for å stoppe at mulige terrorister skaffer seg kjernefysiske våpen, sier han.

Regjeringen vil også sette ned et utvalg for å vurdere prinsippet for utilregnelighet i straffesaker. Felles nødnummer, bedre operasjonssentraler og bedre samarbeid mellom nød-etatene er også viktig for Arbeiderpartiet.

Bøhler sier også at Heimevernet, politireserven og Sivilforsvaret skal samarbeide tettere.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen