Innenriks

Styrker kommunalt barnevern

Regjeringen setter av vel 200 millioner kroner til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet i neste års statsbudsjett.

– Vi fortsetter barnevernsløftet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

I forslaget til statsbudsjett som blir lagt fram mandag kommer hun til å foreslå å øremerke nye 205 millioner kroner, slik at den samlede øremerkingen til det kommunale barnevernet blir på en halv milliard kroner. I tillegg til rundt 270 nye stillinger skal det også komme penger til å styrke tilsynet i barnevernet og til kompetanse- og samhandlingstiltak.

Fylkesnemndene vil etter forslaget få tilført 20 millioner kroner mer.

– Vi kommer da opp i 850 nye årsverk som følge av regjeringens satsing i det kommunale barnevernet over fire år. Det betyr at vi har gjort det største løftet på 20 år, sier Thorkildsen.

Etterutdanning

Riksrevisjonen har nylig slått fast at barn i fosterhjem og barn med hjelpetiltak ikke får god nok oppfølging, og mener det er nødvendig å gi kommunene mer bistand for å styrke lederkompetansen og internkontrollen i barneverntjenestene.

Statsråden slår fast at kvaliteten i barneverntjenesten er avhengig av gode ledere.

– Både Riksrevisjonen og Statens helsetilsyn har påpekt at det er nødvendig å styrke lederkompetansen. Derfor vil vi etablere en barnevernlederutdanning på masternivå, sier Thorkildsen.

I fjor mottok om lag 52.000 barn og unge tiltak fra barnevernet. For å ivareta rettssikkerheten til disse barna, vil regjeringen også ha nye stillinger hos fylkesmennene som ivaretar tilsynet av det kommunale barnevernet.

– Vi må sikre at barna blir hørt, slik barnekonvensjonen pålegger oss, sier statsråden.

Fylkesnemndene

Saksbehandlingstiden ved landets 12 fylkesnemnder er lang. Det er disse nemndene som blant annet avgjør saker om tvangsovertakelse av omsorgen for et barn. Flere barn må i dag vente over fire måneder på at omsorgssituasjonen blir avklart. Barneministeren varsler at fylkesnemndene får 20 millioner kroner ekstra neste år, for å redusere ventetiden for disse barna og deres familier.

– De som er omfattet av saker i fylkesnemndene er i en veldig sårbar situasjon. Det er nødvendig med en kraftig økning i kapasiteten. Med en kombinasjon av penger og organisering vil saksbehandlingstiden gå ned, sier Thorkildsen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen