Innenriks

Stues inn på baderom

Ingen bedring i akuttpsykiatrien:

Svært syke pasienter blir fortsatt stuet inn på baderom vaktrom spiseromog besøksrom ved norske akuttpsykiatriske institusjoner. For andre gang harHelsetilsynet kartlagt belegget ved disse avdelingene over hele landet.Resultatet er nedslående og viser samme dystre situasjon for de svakestepasientene som tidligere.

Alvorlig

Satsingen på psykisk helse gjennom opptrappingsplanen skulle sikre de allersvakeste pasientene et bedre tilbud både kvalitativt og kvantitativt. Søndagskrev Dagsavisen om Helsetilsynet i Oslo og Akershus som avdekket massivtoverbelegg i deres region.

I dag kan Dagsavisen presentere resultatene fra Statens Helsetilsynslandsomfattende kartlegging for 2003. Den viser de samme trendene. I snitter belegget på avdelingene 96 prosent. Det anbefalte nivået er 85 prosentfor å sikre rom til akutte tilfeller.

– Vi synes dette er uakseptabelt og uheldig for mange pasienter med psykiskelidelser. Vi er skuffet over at disse tallene ikke er bedret siden sist. Vihadde håpet å se en klar bedring. At Norge ligger på toppen i tvangsbruk iEuropa bidrar til å gjøre funnene mer alvorlig sier helsedirektør Lars E.Hanssen til Dagsavisen.

Ingen steder å dra

Situasjonen er verst i Helse Vest hvor beleggsprosenten fra 2002 til 2003 erøkt fra 110 prosent til 112 prosent. Helse Nord har 108 prosent Helse Øst96 prosent Helse Sør 86 prosent og Helse Midt er den eneste regionen underanbefalt nivå med 79 prosent belegg.

– Det er veldig høyt med beleggsprosent på 112 prosent. Det vitner om tildels betydelig overbelegg og det er de regionale helseforetakene som haransvaret for tilstrekkelig kapasitet. I tillegg er det et høyt antallferdigbehandlede pasienter som kunne vært skrevet ut dersom noen kunne taimot dem sier Hanssen.

Totalt sett var 14 prosent av pasientene utskrivingsklare meninstitusjonene hadde ingen steder å sende dem. Det kan tyde på at det lokaletilbudet som skulle sikres gjennom opptrappingsplanen ikke står klart.

Uforsvarlig

Et av de store problemene med overbelegg er at pasienter som strengt tatthar behov for enerom som psykotiske og tvangsinnlagte pasienter blirliggende på flermannsrom. «Det er i så tilfelle faglig uholdbart og kanrepresentere faglig uforsvarlige forhold.» står det i rapporten.

Helsedirektøren mener økt fokus på problemet vil kunne være med å bidra tilen forbedring for pasientene.

– Skal et problem bli løst må det være tilstrekkelig fokus på det over tid.Det håper vi vår rapport skal bidra til. Helseforetakene vil værehovedadressat for denne rapporten men vi vil også be Helsetilsynet ifylkene å følge opp. Dette vil også inngå som en av de fastekvalitetsindikatorene i helsetjenesten i tiden framover og det tror vi erav betydning sier Hanssen.

Mer fra Dagsavisen