Strømstøt

Kraftleverandørene handler nå strøm til over 70 øre per kilowattime for månedene januar, februar og mars 2009. Det betyr høy strømpris til vinteren, og er svært dårlig nytt for enslige og familier. De fleste merker renteøkningene og eksperter mener matvare prisene blir enda høyere de neste månedene. Det bidrar ikke bra til listen over de dårlige betalerne i landet.

Antallet dårlige betalere øker jevnt og trutt i Norge. Summen hver enkelt skylder blir også stadig høyere. 1. juli var det registrert 173.919 dårlige betalere hos Experian (CreditInform). Det forteller hvor mange dårlige betalere det er i landet etter at alle forsøk på å inndrive pengene er forsøkt. Hver enkelt av dem skylder i gjennomsnitt 109.494 kroner. Antallet inkassosaker er langt høyere enn dette. Experian har også to nye kategorier; «trekk i lønn» og «intet til utlegg». I det første tilfellet er skyldneren satt under administrasjon og blir trukket i lønn. I det andre tilfellet er skyldneren fullstendig blakk. Det er ingenting å hente.

Den typiske dårlige betaleren i Norge: Han er mann, mellom 35 og 45 år gammel, bor i storby, har ofte næringsinteresser og flytter tradisjonelt oftere enn folk flest. Den gode betaleren er kvinne, over 55 år, lever og bor stabilt, er bosatt på Vestlandet. Men kvinner haler prosentvis innpå. Per 1. juli i år var det 65 prosent menn og 35 prosent kvinner blant de dårlige betalerne.

At renten øker skyldes mye innlandsforhold som at forbruket vårt fortsatt er høyt og lav arbeidsledighet. Verre er det med strømmen; Selv om våre vannmagasiner er neste fulle, er det produksjonen i atomkraftverkene i Sverige og prisen på kull, olje og gass som skyver energiprisen oppover. Det har vi lite kontroll på. Kullprisen skyter blant annet i været fordi den svære energiforbrukeren Kina er gått fra å være en kulleksportør til kullimportør.

Bare om det regner ekstra mye i høst, kan det komme til å dryppe på den norske strømforbrukeren. Lite sannsynlig. Trøsten får uansett være at vi nå fikk et varsel om at det blir en dyr vinter slik at vi kanskje unngår strømsjokk. Så kan vi sette inn støtet, og legge sommerferien til en øy i Oslofjorden. Og holde oss varme med regndans.