Innenriks

Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder

Norske husholdninger betalte en gjennomsnittlig strømpris på 55,2 øre per kilowattime i årets første kvartal. Det er 30 prosent mer enn i samme kvartal i fjor.

Samtidig er prisen på samme nivå som de to foregående kvartalene i fjor, som var to kvartaler med svært høy strømpris, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

IIfølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var januar en spesielt dyr måned blant annet på grunn av høye priser på CO2-kvoter, gass og kull og lite vann i magasinene. I februar og mars var strømprisen lavere sammenlignet med januar.

Prisen på 55,2 øre er utenom avgifter og nettleie. Prisen inkludert disse var i gjennomsnitt hele 124,3 øre per kilowattime. Det er en økning på 17 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 44,4 prosent, nettleien 24,5 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 31,1 prosent.

Oversikten viser også at det er strømkunder i spotmarkedet som har den laveste strømprisen med 53,1 øre i gjennomsnitt (uten avgifter og nettleie). Kunder med variabel pris hadde en gjennomsnittlig pris på 63,6 øre per kilowattime uten avgifter og nettleie.

Les også: Energiministeren avviser krav om makspris på strøm

Kunder på eldre fastpriskontrakter kom imidlertid best ut, med et gjennomsnitt på 34,6 øre per kilowattime i første kvartal. Det er imidlertid svært få husholdninger som har slike kontrakter slik at dette utgjør en veldig lav andel av det totale strømforbruket, opplyser SSB.

Mer fra Dagsavisen