Innenriks

Strid om norsk solcellesatsing

ENERGI: Miljøstiftelsen Zero kritiserer myndighetene for feilprioriteringer i satsingen på solcelleteknologi i Norge. - Feil å gi statlig støtte til bare noen få, mener Zero.

- Dagens solcelleteknologi er ikke lønnsom, og må forbedres gjennom støtte til utviklingsprosjekter før det satses på brede støtteordninger til markedet, mener Enova.

Enova er olje- og energidepartementets organ for å få fart på energiomleggingen her i landet, og gir statlige midler til energi og klimatiltak.

- Bruk heller pengene på støtteordninger som gjør at mange nordmenn får råd til å ta i bruk dagens solcelleteknologi, noe som setter i gang et marked så prisene presses ned, sier Einar Wilhelmsen i Zero, som mener det ser mørkt ut for satsing på solen i Enova-regi.

- Må satses

I løpet av de siste årene har prisene på solceller endret seg drastisk. Et prisfall på mer enn 30 prosent er dokumentert siden februar 2011, ifølge Enova som derfor gjennomførte en studie for å finne den reelle prisen på elektrisitet produsert med solceller i Norge. Studien viste en elpris for eneboliger på 2,24 til 2,29 kr per kilowattime. Undersøkelsen fikk miljøorganisasjonen Zero til å se rødt.

- I dette studiet har Enova funnet ut det alle visste: Solceller i Norge er dyre, og mye dyrere enn hos våre naboer. Rapporten snur problemet på hodet. Solcelle-teknologi blir billig først når man får i gang markedet. Men erfaringen fra andre land viser jo nettopp at noen må sette i gang markedet, og hvem skal gjøre det i Norge hvis ikke Enova gjør det, undrer Einar Wilhelmsen i Zero.

Han peker på at Zero lenge har bedt Enova om å sette i gang en støtteordning for solceller.

- Formålet med dette er å få i gang et marked for solceller, for å få ned prisene, både på panelene og på jobben med å montere dem, sier Wilhelmsen til Dagsavisen.

Prisfall på 70 prosent

Undersøkelser gjort av Zero viser at solceller i Norge koster 50-70 prosent mer enn de gjør i nabolandene.

- Vi ser fra land etter land at når markedet kommer i gang, så faller prisen dramatisk. Senest skjedde dette i England, der prisene falt med 70 prosent etter at en støtteordning igangsatte markedet for solceller på tak. Nå får nesten 3.000 britiske hjem solcelletak hver uke, sier Wilhelmsen.

Også Tyskland er blant de europeiske landene som har tatt i bruk solcelleteknologi i stor skala.

Kommunikasjonsdirektør i Enova, Eiliv Flakne, mener det er viktigere å satse på å gi støtte til solcelleprosjekter som bidrar til å utvikle bedre løsninger enn det som eksisterer på det norske markedet.

- Selv om vi hadde brukt våre midler inn mot markedet slik det er i dag, er vår oppfatning at det uansett ville blitt for dyrt med dagens teknologi. Vi vil at solcelleleverandører skal få støtte til prosjekter som utvikler dagens løsninger til morgendagens teknologi, sier Flakne, som understreker at Enova og Zero er enige om at det skal satses på solcelleteknologi.

- Begge parter er enige om at det ligger et enormt potensial i solenergi. Men per i dag ser vi Zeros løsning som litt for kostbar for vår smak, sier Flakne til Dagsavisen.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen