- Vi drikker for å kose oss, ikke for å stresse ned, sier mor og sønn, Tanja Koritzinsky og Mathias Hillestad.

Stresser jula ned med alkohol

Julemåneden med alt sitt mas og stress har ikke bare gode sider. En ny undersøkelse viser at vi bruker alkohol for å stresse ned fra julemaset.

Desember er en krevende måned på mange måter. Fra første lys i adventstida er tent og første luke i julekalenderen er åpnet, er vi i gang med julemaset.

Det går i ett med julebord, juleverksted med ungene, julefrokoster i barnehage og skoler, julelunsjer og invitere naboene til julegløgg. Vi skal vaske huset, det er sju slag som venter på å bli bakt, vi skal skrive julekort, lage julepynt, pynte tre, kjøpe gaver og invitere gamle tanter. Desember kan ta pusten av de fleste. Og for å roe det hele ned, tar vi gjerne et glass eller to.

 

Drikker mer

Undersøkelsen som er utført av Ipsos MMI på oppdrag fra AV-OG-TIL viser at hver fjerde nordmann drikker alkohol for å dempe julestresset. I Oslo er tallet enda høyere. Der oppgir hver tredje at de drikker for å slappe av i julestresset.

- Bekymringsfullt, sier daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen.

Til sammen kjøpte vi 31 millioner liter vin, øl og brennevin i julemåneden i fjor. Omregnet betyr det at folk over 18 år i gjennomsnitt kjøpte 44 alkoholenheter. Dette tilsvarer i underkant av ni flasker vin per person.

- Vi drikker mer enn noen gang i desember, og det er nesten blitt en tradisjon at vi strekker oss litt lenger når det gjelder alkohol i denne måneden, sier Kari Randen til Dagsavisen.

- Det vi har undersøkt handler om hvordan julestress forholder seg til alkoholbruk. Vi drikker også mer med barna til stede i jula, sier hun.

- Vi vet at mange plages av familiemedlemmers drikking i jula, og at spesielt barn er sensible for endringer i de voksnes humør og atferd i forbindelse med alkohol, sier Randen.

Desember er årets travleste måned for landets 283 vinmonopol. Neste år kommer sju nye, slik at tallet vil komme opp i 290.

- Vi pleier å si at polåret består av 13 måneder. To av dem er i desember, sier butikksjef på Vinmonopolet i Rosenkrantz gata i Oslo, Aasmund Navarsether til Dagsavisen.

Ut og inn av butikken går det en jevn strøm av kunder. Noen vet hva de vil ha, andre spør betjeningen, eller leter rundt til de finner en etikett de liker.

Polet i Oslo sentrum selger 300.000 liter alkohol i året. 40.000 av dem selges i desember.

- Nå i desember ser vi en økning i salg av akevitt særlig. Men også musserende går det mye av i forbindelse med nyttår. Rødvin og juleøl er alltid en sikker vinner i desember, sier Navarsether.

 

Stresser ikke

Mellom hyller fylt av rødvin, hvitvin, øl og akevitt finner vi mor og sønn Tanja Koritzinsky (45) og sønnen Mathias Hillestad (19). De har hatt et mor og sønn-treff i byen, og er innom for å kjøpe litt rødvin.

- Jeg stresser aldri i jula, sier Tanja Koritzinsky med et smil.

- Jeg ser risikoen, og skjønner at enkelte kan drikke mer alkohol i desember. Det skjer mye i denne tida, og da kan det være lett å ty til et glass ekstra, sier hun.

Sønnen Mathias fortrekker øl.

- Jeg vil heller si at jeg drikker mindre i desember enn resten av året. Nå jobber jeg mye, og da blir det ikke like mye festing som i resten av året, sier studenten.

- Til julemiddagen blir det akevitt, men det er fra en flaske som ble kjøpt i fjor. Tror den holder seg fortsatt, sier Tanja Koritzinsky, og stiller seg i kø i kassen.

25-år gamle Kine Tveten er innom for å kjøpe et par flasker rødvin.

- En til gløgg og en til mat, sier hun.

- Jeg drikker kanskje noe mer i desember enn ellers i året. Men det blir også litt ekstra hvitvin i sommermånedene. Jeg drikker vin i godt lag og for å kose meg. Aldri for å stresse ned, sier 25-åringen.

Som fortsatt viser fram legitimasjon uoppfordret.

tom.vestreng@dagsavisen.no