Innenriks

Streikene som lammer Norge

STREIK: Stengte hoteller, fly på bakken, stengte havner og aksjonerende bønder kan bli realiteter når vårens tariff- og jordbruksoppgjør nærmer seg innspurten.

Over 1.000 ansatte i flyselskapet Norwegian kan bli tatt ut i streik i løpet av mai. I tillegg kan havnearbeidere ved 21 havner bli tatt ut fra og med lørdag. Og bøndene har signalisert at de er provoserte av statens tilbud i jordbruksoppgjøret, og varsler aksjoner dersom det blir brudd. Det går med andre ord mot flere store konflikter i årets tariff- og jordbruksoppgjør.

Den første ble kjent i går. Allerede mandag går over 2.600 ansatte ved 69 hoteller ut i streik.

Sjekker ut

I 30. etasje på Radisson Blu Oslo Plaza er stuepikene Dajana Povlikova (26) og Sandra Granmo (27) i ferd med å rengjøre et av rommene. Med trente hender får sengen nytt sengetøy, flatskjermen får en omgang med støvkluten, søppel blir båret ut og minibaren fylt opp.

Men fra mandag blir ingenting gjort. Da er de 161 organiserte medlemmene på Oslos største hotell tatt ut i streik. De som ikke er organisert blir permittert, og hotellet blir stengt.

- De som fortsatt er på hotellet, må sjekke ut før klokken 12. Etter det er hotellet stengt, sier Dajana Povlikova, som også er tillitsvalgt ved hotellet.

Tilbudt to kroner mer

- Det hele står om penger. Vi har en tung jobb, og jeg synes vi har dårlig lønn. Vi er blitt tilbudt et timetillegg på to kroner, noe vi synes er dårlig, sier slovakiske Dajana Povlikova, som har vært ansatt ved hotellet i tre og et halvt år, og har vært tillitsvalgt siden januar.

- Vi kommer til å stå på til vi har fått igjennom kravene våre. Jeg håper de blir fort enige, sier hun, og får støtte av kollega Sandra Granmo, som har jobbet ved hotellet siden 2007.

Ingen av dem er fast ansatt, men går på timelønn.

- Vi håper å bli fast ansatt snart, sier de to.

For begge blir streik en ny erfaring.

- Det er litt skummelt med streik, men samtlige organiserte står bak kravene. Enten det er oss stuepiker, servitører eller kokker, sier Dajana Povlikova, som fra mandag skal organisere streikevaktene ved hotellet.

- Vi håper på sol og fint streikevær, sier Povlikova med et smil.

Administrerende direktør ved Oslo Plaza, Tarje Hellebust, sier at hotellet ser veldig alvorlig på streiken.

- Det er alvorlig på mange måter. Økonomisk er det ikke bra. Og det er negativt for Oslo som destinasjon. Hvis det ikke kan arrangeres kongresser i Oslo i mai, er det mange arrangører som vil trekke slutninger, sier Hellebust.

Kan ta ukevis

Tore Skjelstadaune, som er leder for de fagorganiserte på det sentrale østlandsområdet, sier at det hele primært handler om kroner og øre.

- Medlemmene krever en lønn til å leve av, ikke leve med, slår han fast.

Skjelstadaune er usikker på hvor lenge streiken vil vare.

- Streiken kan være over før den begynner, eller den kan vare i ukevis. Det er umulig å svare på.

Direktør for reiselivspolitikk ved NHO reiseliv og forhandlingsleder Jostein Hansen mener det er beklagelig at Fellesforbundets medlemmer nå går ut i streik fra mandag av.

- Vi kan bare beklage at Fellesforbundets medlemmer valgte å stemme nei til avtalen som partene anbefalte, og som var i tråd med rammen etter frontfagene. Men det må vi bare ta til etterretning, sier Hansen.

Han er usikker på akkurat hva som vil skje videre nå.

- Nå blir det streik fra mandag morgen. Hva som skjer videre vet jeg ikke. Vi får bare prøve å gi våre medlemmer gode råd, sier han, og legger til:

- Dette er noe begge parter taper på. Men sånn er lønnsoppgjørene av og til.

Flere storstreiker

Det er ikke bare hotellansatte, Norwegian-ansatte, havnearbeidere som kan ende opp i konflikt framover. Etter at staten tirsdag la fram et tilbud i jordbruksoppgjøret som ble omtalt som «provoserende» av Bonde- og småbrukerlaget, kan det gå mot brudd også i jordbruksoppgjøret.

Forrige gang det skjedde var i 2012. Da aksjonerte bøndene ved å blokkere produksjonsanlegg for mel. Ingen fra bondeorganisasjonene ønsker å si noe om eventuelle aksjoner, men ifølge NRK planlegges det blant annet blokkeringer av meierier dersom det skulle bli et brudd i forhandlingene.

Lærerne sitter om dagen i mekling med KS, og har varslet at partene står langt fra hverandre i sentrale spørsmål. KS‘ forhandlingsleder Per Kristian Sundnes anslo tidligere i vår sjansen for å unngå streik til «70 prosent, dersom vi får en god megler». Også i staten kan det bli konflikt. Forhandlingsleder Tone Rønoldtangen kalte statens tilbud en «søknad til en tur til Riksmekleren».

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen