Innenriks

- Streiken i staten kunne vært unngått

LO-leder Roar Flåthen kommer med sterk kritikk av regjeringen etter streikevåren.

– Streiken i staten kunne ha vært unngått. Det har jeg sagt fram om, også til Jens. Det var ett eller annet som gikk galt, og det skal vi snakke mer om, sa Flåthen da han åpnet LOs representantskapsmøte tirsdag.

Stivbeint

Flåthen sier at problemet var at partene ikke klarte å bli enige om hva som til slutt ville bli frontfagets ramme, og at det startet med at regjeringen justerte ned anslaget for årets lønnsvekst rett før det offentlige oppgjøret.

– Det ble en provokasjon da tilbudet lå på Finansdepartementets prognose, som åpenbart var for lav. I tillegg var det liten vilje til å bevege seg noe særlig derfra. Det var lite fleksibilitet og en stivbeinthet både i forhandlinger og i mekling. Det gjorde at det ikke var mulig å komme til enighet, og dette må regjeringen ta sin del av ansvaret for, sier Flåthen til NTB.

Endte i grøfta

Han legger til at dette kom som en overraskelse på ham.

I tillegg skapte det mye frustrasjon da KS-meklingen deretter endte i grøfta rett etter havariet i statsmeklingen, uten at det var lagt fram noe tilbud.

LO-lederen understreker samtidig at vekterstreiken var «en nødvendig steik».

– Der ble det konflikt fordi Arbeidsmandsforbundet kjemper en kamp for å unngå lavlønnsfella. Streiken rammet mange, men den var nødvendig. Derfor beklager jeg på det sterkeste at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd, sa han til applaus fra de tillitsvalgte i det som er LOs høyeste organ mellom kongressene.

Høyre-harselas

Flåthen var imidlertid klar på at det er de rødgrønne som fortsatt er å anse som LOs venner, i det han angrep Høyre og Fremskrittspartiet.

– De er imot stort sett alt vi er for, sa han om Frp.

Om Høyre brukte han noe mer tid:

– De prøver å profilere seg som det nye arbeidspartiet. Jeg må si at de klærne der, de passer ikke helt. Pinadø, det er en lang vei igjen. Jeg er sikker på at de kommer aldri dit, sa Flåthen til latter og applaus.

Valgsnakk

LO-lederen pekte blant annet på bruk av vikarer, midlertidige ansettelser og beregning av arbeidstid som «helt sentrale områder» for LO der Høyre ikke er på linje.

– Høyre tar reservasjon på sosial dumping, de vil ha flere midlertidige ansettelser, og de åpner for snittberegning av arbeidstida. Dette er ting vi ikke vil ha, men som arbeidsgiverne ønsker seg. Og dette må vi ta med oss inn i 2013, der vi har et stortingsvalg, sa Flåthen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen