Daglig handler «flere titusener» i taxfree-butikken på Oslo Lufthavn, ifølge LFF. I fjor var nesten 23 millioner flypassasjerer innom landets travleste flyplass. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Streik i milliardbutikken

STREIK: 311 ansatte i streik kan føre til lange køer i taxfree-butikken ved Oslo lufthavn og tre andre flyplasser i tiden framover.

- Streiken omfatter også taxfreebutikkene på flyplassene i Stavanger, Trondheim og Bergen, opplyser faglig leder Phoebe Hudson-Davies i Luftfartens Funksjonærforening (LFF).

- Ledelsen for butikkene har varslet at de vil bli holdt åpne, til tross for streiken. Hvordan reagerer du på det?

- Det er innenfor etablert praksis. Daglig leder og ikke-organiserte kan fortsatt gå på jobb, svarer Hudson-Davies.

- Men det vil kunne bli lange køer i kassene, og de som handler vil ikke få like god hjelp som de ellers får. De som nå streiker er utrolig dyktige og vet mye om både vin, sminke og parfyme, tilføyer hun.

- Hvorfor er dere i streik?

- Da tariffoppgjøret vårt ble sendt til uravstemning var det 71 prosent som stemte nei til det. Det skyldes noe så enkelt og banalt som at folk vil vite hva de faktisk vil få i lønn. Så langt har det bare vært snakk om sentrale tillegg, og det er ikke sagt noe om lokale tillegg.

- Hvor mye tjener en taxfree-ansatt?

- De er lavtlønte. Brutto månedslønn ligger på cirka 25.000 kroner.

- Hvor stor er omsetningen ved taxfree-butikkene?

- Jeg sitter ikke med samlede tall, men ankomstbutikken på Gardermoen omsatte alene for 1,7 milliarder kroner i fjor.

 

- Godt oppgjør

Virke, som har vært motpart under forhandlingene og den påfølgende meklingen, mener LFF har sagt nei til «et godt økonomisk oppgjør».

- Det er LFF som har gått til streik. de mener en skal gjennomføre lokale forhandlinger før uravstemning, sier forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i Virke.

- Det vil i praksis si at en innfører streikerett på lokale forhandlinger. Det er det ingen andre forbund som har med oss, og i strid med gjeldende tariffavtale, tilføyer han.

 

Voldsom vekst

I en pressemelding LFF sendte ut i går, heter det at «de reisende kan ikke påregne å få gjort sine innkjøp ved ankomst.» Men til E24 sier administrerende direktør Haakon Fjeld-Hansen i Heinemann, som driver de aktuelle taxfree-butikkene, at de vil bli holdt åpne ved hjelp av administrativt ansatte og ikke-organiserte ansatte.

- Vi skal sørge for at kundene ikke bli skadelidende under streiken, forsikrer han.

Han er sjef for en virksomhet som blir stadig mer lønnsom, går det fram av flere reportasjer i TV 2 de seneste ukene.

* Omsetningen i ankomstbutikken på Oslo lufthavn har mer enn doblet seg de siste åtte årene.

* I år er det ventet at omsetningen vil passere to milliarder kroner.

* En ny dobling av omsetningen til fire milliarder kroner, er ventet i løpet av 2022.

*  I juli økte taxfree-salget av vin med hele 23,5 prosent, etter at det ble innført nye regler for mye hver enkelt kan ta med seg.

Vinmonopolet lurer nå på om det i det hele tatt er noen vits å opprette mellom 100 og 120 nye polutsalg i distriktene, på grunn av den voldsomme veksten i taxfree-salget på Gardermoen.

tor.sandberg@dagsavisen.no