Innenriks

Straffedømt Odins soldater-leder

Den nye lederen i Odins soldater er tidligere straffedømt og har lagt ut bilder på Facebook som den tidligere lederen kalte fullstendig uakseptable.

Bilde 1 av 2

Fredag uttalte den nye lederen i Odins soldater, Steffen André Larsen (28), til NTB at «for å bli fullverdig medlem og få genseren, så er det en del kriterier. Hvis du er koblet opp mot noe kriminelt eller fronter nynazisme, så kan du ikke bli medlem. Vi må følge norsk lov».

I forrige uke ble Larsen intervjuet av Dagsavisen Fremtiden om da han i november i fjor la ut et bilde av IS-soldater satt opp mot et bilde av skuespiller Edward Norton som spilte nazist i filmen «American History X». Bildet viser skuespilleren med et stort hakekors tatovert på brystet.

Les også: Anundsen: Vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle

– Morsomt bilde

Til Dagsavisen Fremtiden sa Larsen at bildet ble lagt ut som en spøk.

– Det var veldig mye snakk om IS og terrorfaren akkurat da, og jeg syntes bare bildet var morsomt. Her møtes liksom maskingevær og finlandshetter med åpne armer – i bare underbuksa. Dette hadde ikke noe med hakekorset å gjøre. Alle som har sett filmen vet at rollefiguren slett ikke er nazist mot slutten, sier han.

Han understreker at han er veldig glad for at Odins soldater tar så tydelig avstand fra nazisme og rasisme, og at dette var mye av grunnen for at han ble medlem selv.

– Folk av alle nasjonaliteter støtter oss. Vi er ikke bare en gjeng med hvite, skjeggete menn i hettejakker og med tynt hår på toppen, forsikrer han.

LES OGSÅ: Roy Jacobsen: Odins soldater ødelegger den norrøne kulturarven

Tok avstand

Den tidligere talspersonen for Odins soldater Ronny Alte hadde følgende å si om bildene:

– Fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra sånt som dette. Vi er en religionsnøytral, ikke-rasistisk gruppering. Jeg var faktisk ikke kjent med disse bildene og vil overhodet ikke knyttes til slike ting, sier Alte.

Da Dagsavisen var i kontakt med Larsen søndag, hadde han ikke mer å tilføye om bildet han har lagt ut.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidligere dømt

VG skrev i går at den nye lederen av Odins soldater er tidligere dømt for en rekke forhold, deriblant for ran, tyveri, å ha båret kniv på offentlig sted, ulovlig bæring av skytevåpen på offentlig sted (luftpistol), ruskjøring, trusler mot politiet, og for å ha mottatt en stjålet politiuniform. Den siste dommen er fra høsten 2015.

– Det er korrekt at han er dømt for flere av disse forholdene, men flere av disse dommene går langt tilbake i tid. Han var i slutten av tenårene da han ble dømt for ran, sier advokat Jon Anders Hasle, som understreker at han kun har bistått Larsen juridisk i enkelte saker, og ikke har noe med hans rolle i Odins soldater å gjøre.

– Etter det jeg har forstått har han gått gjennom rehabilitering og er i dag velfungerende på mange måter, legger Hasle til.

Larsen understreker at domfellelsen fra da han var 18 år gjaldt medvirkning til ran.

– Nå har jeg sonet straffen min. Jeg er ikke kriminell og skal ikke dømmes noe mer for det jeg har gjort, sier Larsen til Dagsavisen.

Odins soldater er etablert i en rekke land og beskriver seg selv som en innvandringskritisk patruljerende gruppe, som vil være politiets øyne og ører. Politiet har uttalt at det ikke er akseptabelt at grupperinger opptrer som, eller gir inntrykk av å være en form for «borgervern».

Les leder-artikkel: Stopp Odins brune oppgulp! (Bjørn Sæbø)

Mer fra Dagsavisen