Andrea Voldum fikk støtte av et folkehav utenfor Stortinget i går.

Støttet av tusenvis

Flere tusen demonstrerte for kvinners rettssikkerhet etter frikjennelsen i den såkalte Hemsedal-saken.

 

Plakater påskrevet «#Jeg tror deg» og «Rettssikkerhet for kvinner nå» preget Eidsvolls plass utenfor Stortinget i går ettermiddag, hvor organisasjonen Kvinnefronten arrangerte en demonstrasjon i forbindelse med den såkalte Hemsedal-saken.

Kommentar: For et offer som ikke blir trodd, sier frifinnelsen omtrent dette: Du ville det. Det var din skyld. (Hege Ulstein)

Håper flere anmelder

Nylig ble tre menn i lagmannsretten frifunnet for gjengvoldtekt av den da 18 år gamle Andrea Voldum i Hemsedal i 2014. Tre lekdommere mente at bevisene ikke holdt til domfellelse, mens de tre fagdommerne og den fjerde lekdommeren mente at mennene måtte dømmes. Siden det kreves et flertall på fem for domfellelse, ble de tiltalte frifunnet.

Saken har vakt sterke reaksjoner over hele landet. I tillegg til markeringen i Oslo ble det demonstrert i blant annet Tromsø, Bergen, Stord, Trondheim og Stavanger.

I flere av appellene utenfor Stortinget ble det stilt krav om en gjennomgang av rettssystemet og at det må bli bedre opplæring av dem som skal dømme.

Voldum var selv til stede under demonstrasjonen i Oslo.

– Jeg hadde aldri trodd at så mange kom til å engasjere seg. Det var i utgangspunktet bare et innlegg på Facebook. Det har blitt veldig mye større enn det jeg trodde det kom til å bli, sa hun til NRK.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hårreisende

Blant dem som kom for å vise Voldum sin støtte, var Anne Guro Mathisen (31) og venninnen Ida Iversen (31).

– Det har vært mye snakk om voldtekt i det siste, og Hemsedal-saken har engasjert meg. Det er hårreisende hvilket syn mange har på voldtekt og skyldspørsmålet, sier Mathisen, som samtidig reagerer på hvordan saken har utviklet seg i ettertid.

– Det er skremmende at folk legger ut bilder og adresser av de tre mennene i sosiale medier. Håndteringen må ligge i rettsvesenet, ikke på gata, sier hun til Dagsavisen.

Les også: - Denne saken har virkelig truffet en nerve

Forlatt Norge

Ifølge forsvarer Arne Seland har en av de frikjente forlatt Norge fordi han ikke føler seg trygg. Til NRK sier at demonstrasjonene «bidrar til en enda større lynsjemobb».

– Vi må huske at min klient og de to andre som var tiltalt, alle er frikjent i to rettsinstanser. Jeg har måttet sende min klient ut av landet. Han er ikke trygg i samfunnet slik stemningen er nå.

Det har også kommet ubehagelige meldinger til en av meddommerne i saken, melder TV 2.

Les også: – Real vekker

Dommerhets

«Håper du blir utsatt for voldtekt» og «Hvordan kan du vise deg offentlig» er noen av meldingene som er sendt de siste dagene.

– Jeg hadde aldri sett for meg en sånn spredning, og det er ikke ok, skriver meddommeren i en tekstmelding til kanalen.

– Meddommere utfører et samfunnsoppdrag. Hets og sjikane er ikke på sin plass. Det er sterkt beklagelig hvis slikt forekommer, og vi kan bare håpe at det ikke har betydning for rekrutteringen, sier kommunikasjonsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til NTB.

Les også: Høyre-topp oppfordret til vold mot frikjente i voldtektssak