Innenriks

Støtter Redd Barna

Advokatforeningen er enige med organisasjonen: Norge er ikke lenger et foregangsland hva gjelder barns rettigheter. Snarere tvert imot.

– Jeg mener Redd Barna treffer når det gjelder omsorg og ivaretakelse av enslige mindreårige. Der er politikken klart uakseptabel, sier leder i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Mette Yvonne Larsen.

I dag offentliggjør Redd Barna sitt Barnometer, der de på ti punkter evaluerer regjeringens barnepolitikk. På tre områder gir Redd Barna regjeringen stryk, blant annet på behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere. Larsen stiller seg bak kritikken.

– Behandlingen enslige mindreårige asylsøkere får er annerledes enn hva norske barn får. De får mindre penger, mye mindre omsorg, og blir plassert i tiltak som ikke har de ressursene norske barn får. Noen av dem havner også på Trandum, noe Advokatforeningen har kritisert klart og tydelig, sier hun til Dagsavisen

Hun minner om at alle barn er sårbare, men noen barn er ekstra sårbare.

Les også: – Sviktet barna da de fikk makt

Klager til FN

Redd Barna gir også regjeringen stryk for å ikke ville ratifisere delen av Barnekonvensjonen som gir barn rett til å klage til FN dersom de mener seg utsatt for brudd på sine rettigheter. Også på dette punktet støtter Advokatforeningen Redd Barnas utspill.

– Klagemekanismen har vi alltid ment er riktig og viktig. Vi skjønner ikke hvorfor ikke Norge skal ratifisere den når andre land har gjort det. Vi har ressurser og kompetanse til å være et foregangsland for barns rettigheter, sier Larsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norge som versting

Hun mener at Norge har gått fra å være et foregangsland for barns rettigheter til å bli et verstingland på enkelte områder. 

– Da tenker jeg på at Norge i FN ville ta forbehold om å aldri fengsle barn. Så jeg er enig med Redd Barna i at vi under mange forhold ikke lenger kjører fram barns rettigheter som hovedfokus. Vi varetektsfengsler barn sammen med voksne, og vi tar ikke ordentlig vare på enslige mindreårige asylsøkere, selv om vi sammenlignet med mange andre land tar imot svært få og har store ressurser, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen