Innenriks

Stortinget vil ha seks svar fra Siv Jensen om SSB-bråket

Stortinget ber finansminister Siv Jensen (Frp) svare på seks konkrete spørsmål om hva som skjedde forut for SSB-direktør Christine Meyers avgang.

Av: NTB (Birgitte Iversen og Kristian Skårdalsmo)

Finansministeren får en uke på å svare. En enstemmig komité sto bak spørsmålene som tirsdag ettermiddag ble oversendt departementet.

Det første spørsmålet Jensen må svare på, er hva som var formålet med de omstridte samtalene ekspedisjonssjef Amund Holmsen hadde med Christine Meyer, og hva som ble formidlet i samtalene.

Meyer har til VG fortalt at hun i en slik samtale ble fortalt at dersom hun ga tilbake den opprinnelig stillingen til den profilerte innvandringsforskeren Erling Holmøy, så skulle alt gå fint med de planlagte omorganiseringene.

Siv Jensen og Finansdepartementet har på sin side avvist på det sterkeste at dette ble formidlet i samtalene. De har imidlertid bekreftet at Erling Holmøy, og andre ikke navngitte SSB-forskere, var en del av samtalene.

Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) sier det er svaret på dette spørsmålet han er mest spent på.

– Om departementet selv har ment noe om at en enkeltansatte kan beholde sin jobb og dermed er problemet borte, det er jo et sentralt spørsmål, sier Andersen til NTB på vei ut av møtet.

LES OGSÅ: – Vi må få klarhet i om hun har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk

Spør om munnkurv

Komiteen vil også vite om departementet på noe tidspunkt «har vært kjent med, stilt seg bak og/eller gitt retningslinjer for omorganiseringsprosessen i SSB», og om det i tilfelle har blitt sendt signaler og blitt gitt tilbakemeldinger underveis.

Komiteen spør videre i hvilken grad departementet har forsøkt å påvirke Christine Meyers mulighet til å uttale seg.

Bakgrunnen er et intervju med Aftenposten 10. november, der Meyer opplyste at «hun hadde fått munnkurv av Jensen om egne forslag for å roe ned konflikten».

– Vi stiller også spørsmål om forholdet mellom tillit og avskjedigelse. Her har finansministeren uttrykt mistillit, men hun har ikke anledning til å avskjedige, men effekten er kanskje det samme, sier SVs representant i komiteen, Torgeir Knag Fylkesnes.

Komiteen ber videre finansministeren redegjøre for om en SSB-direktør er avhengig av finansministerens tillit for å kunne være i sin stilling, og hvilken adgang departementet har til å instruere SSB.

Komiteen viser til en sak i Klassekampen tirsdag, der jussprofessor Geir Woxholth uttaler at selv om SSB benevnes som uavhengig, så er det ikke til hinder for instrukser.

– Om finansministeren mener at direktøren i SSB er avhengig av finansministerens tillit når vedkommende er ansatt av Kongen i statsråd, er et sentralt spørsmål, sier Dag Terje Andersen.

LES OGSÅ: Siv Jensen om Meyer: – Jeg måtte trekke i nødbremsen

– Måtte trekke i nødbremsen

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier det sentrale er å komme til bunns i om Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk, noe Siv Jensen har avviste på det sterkeste.

– Det siste jeg har ønsket å gjøre, er å utøve noen form for politisk press. SSB må være, og skal være, en faglig uavhengig institusjon. Men som eierdepartement har Finansdepartementet også et ansvar for å si fra når prosesser går galt av sted. Da må jeg som ansvarlig leder gripe inn og gjøre jobben min, uttalte Jensen til NTB mandag.

Ifølge Jensen har departementet siden januar kommet med innsigelser og bekymringer knyttet til Meyers omorganiseringsplaner, samt forsøkt å få Meyer til å vente med omorganiseringen til den kommende innstillingen til et nedsatt statistikklovutvalg.

– Til tross for de advarslene vi og mange andre har kommet med hele året, så valgte hun likevel å gå videre og implementere dette. Da var det helt naturlig for meg å trekke i nødbremsen, uttalte Jensen.

Mer fra Dagsavisen