Innenriks

Stortinget skal pusse opp Wessels plass for 60 millioner

Nå skal Stortinget bygge igjen. Slik vil Wessels plass framstå i løpet av høsten.

Sist Stortinget bygde startet det med en mindre rehabilitering til 70 millioner kroner, før ting ballet på seg til fram til en sluttsum på om lag 2,3 milliarder kroner. Denne gang skal det ikke bli overskridelser, forsikrer Stortingets direktør Marianne Andreassen.

– Dette frittstående prosjektet har en kostnadsramme på 60 millioner kroner inkludert moms. Vi skal styre tydelig og stramt, og det er all grunn til å tro at vi kommer i mål med denne kostnadsrammen, sier hun.

Wessels plass er på om lag 3.200 kvadratmeter og ligger mellom Stortinget og Stortingets rehabiliterte lokaler i Prinsens gate.

Les også: Byggeskandalen: - Vi innser at Stortinget ikke er rette instans til å stå som byggherre

– Åpent demokrati

Området har de seneste årene ikke vært tilgjengelig for det brede publikum på grunn av den mye omtalte rehabiliteringen og byggingen av nytt post- og varemottak og ny innkjøringstunnel til Stortinget. I tiden før dette prosjektet ble igangsatt, framsto Wessels plass som et goldt og lite innbydende område, husker Andreassen. Det skal det bli en endring på nå, ved hjelp av blant annet rikelig med beplanting og innbydende benker.

– Vi ønsker et yrende folkeliv på Wessels plass for å understøtte at vi er et åpent demokrati med et åpent parlament hvor det er nær kontakt mellom de folkevalgte og innbyggerne, sier Andreassen.

Gjenåpningen av tradisjonsrike Halvorsens konditori, med mulighet for egen uteservering, skal også bidra til at dette blir et område av Oslo sentrum som mange søker seg til, håper hun.

– Vi tror gjenåpningen av konditoriet vil skje i løpet av sommeren, sier Andreassen.

Samtidig skal Wessels plass på diskret vis utformes med tanke på at Stortinget kan være et aktuelt terrormål.

– I de senere år har vi sett angrep utført med biler og lignende hendelser. Pullerter (korte stolper) og massive materialer som til dels er bygd inn i benkene, er blant tiltakene med tanke på dette på Wessels plass, forteller Andreassen.

Saken fortsetter under bildet.

FØR: Slik så Wessels plass ut før det nå avsluttede milliardprosjektet.

FØR: Slik så Wessels plass ut før det nå avsluttede milliardprosjektet. Foto: Stortinget

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Snur Wessel

Plassen skal også bli godt opplyst og vil omfatte noe som omtales som en bruksfontene for vannlek. Det skal også fortsatt være plass til mannen som har gitt plassen navn, forfatteren Johan Herman Wessel (1742-1785).

– Bysten av Wessel har stått med ansiktet vendt mot lokalene til det Norske Selskab, som ga bysten i gave til Oslo by på 100-årsdagen for hans død. Nå snur Wessel seg rundt og ser utover byrommet og ned Stortingsgata, opplyser Andreassen.

Denne snuoperasjonen skjer med det Norske Selskabs velsignelse, forsikrer hun.

Planene for plassen er utarbeidet av Dronninga Landskap for Stortinget. Steen & Lund Anleggsgartnermester skal utføre arbeidene på plassen. Når det er gjort forsvinner gravemaskinene fra området ved Stortinget.

– Det er så langt ikke planlagt nye prosjekter som begrenser mulighetene til å benytte området, sier Andreassen.

Les også: Stortingets byggesprekk – dette har skjedd

Mer fra Dagsavisen