Flere helikoptre bisto i slukningsarbeidet, men ble satt på bakken da mørket kom. FOTO: HENRIK SUNDGÅRD/NTB SCANPIX

Storstilt evakuering

FRØYA: Uten kontroll på branninfernoet, gikk politiet fra dør til dør og evakuerte minst 170 mennesker på Frøya i går.

Ikke før storbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag var under kontroll, brøt det i 11-tida i går ut en ny brann, denne gang på Frøya i nabofylket Sør-Trøndelag. Store ressurser fra politiet, Forsvaret, Sivilforsvaret og ikke minst brannvesenet ble satt inn mot lyngbrannen, som i går kveld nærmet seg boligbebyggelse og fortsatt ikke var under kontroll.

 

Lek med lighter

Brannen kan ha blitt utløst av et uhell da en lokal skoleklasse hadde skøytedag, melder TV 2.

Moren til en av elevene som var med på skøytedagen forteller til kanalen at noen skal ha sprayet parfyme og fiklet med en lighter. På et lite øyeblikk var brannen i det knusktørre landskapet i gang.

- Det spredte seg utrolig fort. For elever og lærere handlet det bare om å komme seg nedover til skolen, forteller hun.

Også lokalavisen Hitra-Frøya melder at de er blitt fortalt at det skal ha blitt lekt med lighter og parfyme i området der brannen brøt ut.

Lensmannen på Frøya, Inge Dahlø, ville i går ikke bekrefte om politiet hadde fått samme indikasjoner på hvordan brannen startet.

 

Les også: - Må tenke nytt om brannberedskap

 

Tok med bilder av ungene

Da den uberegnelige lyngbrannen endret kurs mot boligbebyggelse på øya, gikk politiet fra dør til dør for å evakuere lokalbefolkningen. Flere hundre mennesker ble i løpet av ettermiddagen evakuert.

En av dem var Mariann Arntzen, som fikk ti minutter til å komme seg hjemmefra.

- Det er klart vi frykter for husene, forteller hun til lokalavisen Hitra-Frøya. Hun sørget for å ta med seg det kjæreste fra hjemmet.

- Jeg tok med bildene av ungene.

Også barneskoler, barnehager og sykehjem ble evakuert i går ettermiddag.

 

Les også: - Ser ikke enden på faren

 

Spent stemning

Fungerende ordfører i Frøya kommune Martin Nielsen beskriver situasjonen som uvirkelig.

- Vi skulle ha kommunestyremøte klokka ti, og alarmen gikk klokka elleve. Vi hadde planlagt på slutten av kommunestyremøtet å informere befolkningen på Frøya om ikke å bruke åpen ild, uttalte han til NTB.

Han anslo i 17-tida at brannen var fire-fem kilometer fra bebyggelse.

- Stemningen er spent, siden vi ikke har kontroll over brannen, sa Nielsen til VG.

Da Dagsavisen gikk i trykken sent i går kveld, var det fortsatt ikke kontroll på brannen. De siste meldingene gikk ut på at brannen fortsatte å spre seg over øya og at slukningsarbeidet ble hindret av skiftende vindretninger.

I går ettermiddag forsøkte brannmannskap å legge en branngate langs to vann som befinner seg omtrent på midten av Frøya - Langvatnene og Kirkdalsvatnet. Slik prøvde de å hindre at brannen sprer seg ned mot bebyggelsen langs nordsiden av øya. I går kveld kom det melding om at brannen var stoppet i nord.

Helikoptrene som bisto i slukningsarbeidet ble i går kveld satt på bakken på grunn av mørket.

axel.storen.weden@dagsavisen.no