Innenriks

Størst, men tapte makten

RØDGRØNT TAP: Arbeiderpartiet mener det er mer enn en trøst at de blir Norges største parti. Nå forbereder de seg på opposisjon - med færre rødgrønne kompromisser.

- Vi visste det kom til å bli knalltøft, sier partisekretær Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.

Går i opposisjon

I går kom bekreftelsen alle hadde ventet på: De rødgrønnes regjeringstid er over. Da Dagsavisen gikk i trykken viste prognosene til SSB at Arbeiderpartiet fikk 30,6 prosents oppslutning.

Dermed ligger Ap an til å bli det største partiet. Men Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet taper makten til de borgerlige, som fikk et solid flertall.

- Er det en trøst for dere at dere blir det største partiet?

- Det er mer enn en trøst, det er faktisk viktig. Det største partiet er en viktig premissleverandør i norsk politikk, sier Johansen.

Tapte regjeringsmakten

Stemningen i Folkets Hus på Youngstorget var svært spent i går. Arbeiderpartiet jublet på valgvaken over å bli Norges største parti og for å ha gjennomført en god valgkamp. Samtidig var skuffelsen over å tape regjeringsmakten stor.

For statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er åtte år som Norges øverste leder etter alle solemerker over.

Han hilste valgvaken i går med å trekke frem hva den rødgrønne regjeringen har fått til: Mindre forskjeller, lav arbeidsledighet, full barnehagedekning, homofiles rett til å gifte seg og et mer mangfoldig Norge.

Sitter litt til

Erna Solberg sa i går til Aftenposten at Jens Stoltenberg bør være klar til å gå av som statsminister når det borgerlige flertallet er på plass. Høyre-lederen har spekulert i om Stoltenberg ville gå av som statsminister allerede natt til i dag eller i dag etter valgnederlaget.

Men flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet gjør det klart overfor Dagsavisen at Jens Stoltenberg ikke vil gå av før de borgerlige har avklart hvem som vil være med i Erna Solbergs regjering.

Kilder Dagsavisen har snakket med påpeker at det ikke er Stoltenbergs stil å kaste kortene, som Jagland gjorde valgnatten i 1997 da han gikk av.

Stoltenberg-regjeringen blir sittende til det foreligger et nytt tydelig borgerlig regjeringsalternativ, forklarer kildene.

Det er naturlig at de fire borgerlige partiene først avklarer om de har et styringsdyktig regjeringsalternativ og blir enige om en regjeringsplattform før Stoltenberg leverer sin avskjedssøknad til kongen.

Det store spørsmålet er nå om det rødgrønne samarbeidet vil fortsette i opposisjon, eller om Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil gå videre alene. Både Ap og SV har slått fast at det vil bli slutt på rødgrønne kompromisser i opposisjon. Fra nå av vil partiene flagge sin egen politikk. En Ap-kilde sier til Dagsavisen at det «ikke vil bli noen rødgrønn opposisjon på Stortinget». En annen kilde sier samarbeidet fortsatt vi være godt.

- Det rødgrønne samarbeidet har fungert godt. Hva som skjer framover er vanskelig å si, uttalte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) før valgresultatet var klart.

Kan styre alene

Både Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske (Ap) har de siste dagene antydet at Arbeiderpartiet er klare til å styre alene dersom de borgerlige regjeringsforhandlingene bryter sammen.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) tror imidlertid ikke det er sikkert at et borgerlig flertall gir en borgerlig regjering. Hun viser til borgerlig kaos i 1996 og 1990 og ber Stoltenberg stå parat til å overta.

Beklager tap

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager at de rødgrønne ikke klarte å vinne en ny periode.

- Det var jo det vi gikk til valg på, så det beklager jeg. Men alle som har fulgt med ser jo at dette ikke er noen stor overraskelse i lys av de målingene som har vært. Men vi har gjort et veldig respektabelt valg for Arbeiderpartiet, sier han.

LO-leder Gerd Kristiansen ønsker seg et fortsatt sterkt rødgrønt samarbeid. Støre mener det er for tidlig å konkludere om hvordan en rødgrønn opposisjon vil arbeide, men er positiv til samarbeid.

- Det er god personkjemi, og jeg holder gjerne kontakt med SV og Sp uansett i hvilken situasjon vi nå vil komme i.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen