Rundt 5.500 asylsøkere krysset i fjor vinter den norsk-russiske grensa over Storskog. De fleste på sykkel.

Storskog-flyktningene får likevel behandlet asylsøknadene

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) snur etter ett år.

Justisdepartementet sendte i dag en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) med beskjed om at asylsøkerne som krysset grensa ved Storskog i fjor vinter likevel skal få behandlet søknadene om oppholdstillatelse i Norge. Ifølge TV2 er rundt 1.300 asylsøkere, i all hovedsak syrere, til nå blitt avvist av UDI på bakgrunn av den såkalte Storskog-instruksen. Den åpnet for at asylsøknader fra personer som krysset grensen fra Russland, og som allerede hadde flerreisevisum eller midlertidig oppholdstillatelse i Russland, ikke skulle realitetsbehandles fordi Norge anser det som trygt for dem å reise tilbake. Russiske myndigheter har imidlertid nektet å ta imot disse. Politiets Utlendingsenhet (PU) ba i et brev tidligere i høst departementet om lov til å realitetsbehandle søknadene til denne flyktninggruppa.

Nå snur altså innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

LES ARNE STRAND: En nedtur for regjeringen

Gledens dag

En gledens dag, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Vi er veldig glade for at regjeringen tar tak. Dette er kjempebra og absolutt på tide. Det betyr at de som har rett til beskyttelse nå får det, og at de uten rett på beskyttelse får en avklaring ved at de får vite at de skal sendes tilbake. Det er en meget viktig instruks, og det er godt å se at den kom før jul slik at de slapp å vente enda lenger, sier Martinsen.

Tror flesteparten får bli

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyste senest i oktober i et skriftlig svar til Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås (Ap) at regjeringen fortsatt var i dialog med Russland om retur av Storskog-flyktningene. I mellomtida har visumet for flere av dem løpt ut. Det er denne gruppen som nå får asylsøknaden behandlet. 

LES MER: Aps kritikk av tvangsutsendelsene

– Vi har gjort en selvstendig vurdering av spørsmålet om realitetsbehandling for en del av porteføljen som kom over Storskog. Vi har hele tiden forholdt oss til av vi har en avtale med Russland der de med flerreisevisum og oppholdstillatelse skal returneres dit. Det mener vi fortsatt, og vi er i dialog med Russland. Men vi ser at oppholdsgrunnlaget for noen av disse har løpt ut i tid, og har derfor tatt en ny vurdering av realitetsbehandlingen, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i justisdepartementet til Dagsavisen.

Han kan ikke svare på hvor mange av de 1.300 asylsøkerne som nå vil få søknadene behandlet, men Martinsen i NOAS tror det gjelder flesteparten av dem.

– De aller fleste har vært her såpass lenge at visumet vil ha utløpt. Når man har vært utenfor Russland lenger enn seks måneder, er ikke visumet lenger gyldig, så denne instruksen løser forhåpentligvis veldig mange av sakene, sier han.

– Sløser med ressurser

Ifølge Martinsen er det ingenting som tyder på at Russland er villig til å ta imot noen av dem som fortsatt har gyldig visum. Han mener regjeringen sløser med ressurser når den ikke åpner opp for å behandle søknadene til også disse.

– Russland vil ikke ta tilbake de som har brutt vilkårene for visumet. Det betyr at man må vente til visumene utløper, for så å behandle søknadene også for dem som nå har visum. Det er unødvendig ressurssløsing. Vi oppfordrer regjeringen til å omfatte instuksen til å gjelde alle som de facto ikke kan returneres, sier Martinsen.

Til det svarer Brein-Karlsen at Norge har en enighet med Russland om at de med visum eller oppholdstillatelse skal få returnere.

– Vi mener det er viktig å opprettholde signalet om at de som kom fra Russland til Norge og ikke hadde grunnlag for beskyttelse skulle returneres. For de fleste av dem er Russland et trygt land å oppholde seg i. Etter enigheten vi har med Russland, skal de ta tilbake de som har flerreisevisum eller oppholdstillatelse, sier Brein-Karlsen.

– Står til stryk

Karin Andersen (SV) er sterkt kritisk til at Listhaug har brukt nærmere ett år på å finne en løsning for Storskog-flyktningene.

– Dette viser hvor uansvarlig Listhaug og regjeringen er. Det var tydelig fra dag en at dette måtte bli utfallet. Det som skjer nå er det eneste praktisk mulige, og riktige, hvis en skal oppfylle våre folkerettslige og menneskelige forpliktelser, sier hun. 

– Håndteringen av denne saken står til stryk. Nå har regjeringen altså kastet bort penger og hatt mennesker gående i forferdelig uvisshet siden i fjor. Det har gjort folk sjuke, og vært en stor belastning for mange. Det er gledelig at regjeringen endelig gjør det eneste rette. Men hvorfor gjorde de det ikke fra begynnelsen av?, lurer hun.

Det har vært en løpende prosess, svarer Brein-Karlsen (Frp).

– Vi har kontinuerlig vurdert situasjonen. Samtidig har vi vært i kontakt med russiske myndigheter. Vi har nå gjort en ny, konkret vurdering av at de som har utløpt visum eller oppholdstillatelse skal få en realitetsbehandling, sier han.

 

Fakta om Storskog

  • Fra januar 1992 har grenseovergangen mellom Norge og Russland på Storskog vært åpen for vanlig ferdsel for dem som har dokumentene i orden.
  • Tradisjonelt har det vært få asylsøkere som har tatt seg inn i Norge fra Russland. I årene 2003-2014 kom det 16 asylsøkere i snitt i året med en topp på 53 i 2003 og en bunn på tre asylsøkere i 2013.
  • I fjor høst eksploderte tilstrømningen langs den såkalte arktiske ruten, og totalt 5.500 asylanter tok seg inn til Norge fra Russland.
  • Kilde: NTB