Innenriks

Større skaderisiko for utlendinger

Innleid 
arbeidskraft fra Øst-Europa løper en større risiko for å bli skadd på arbeidsplassen enn andre.

- Utenlandsk, innleid arbeidskraft har større risiko for ulykker enn hva norske arbeidstakere har. Grunnene er blant annet en annen arbeidskultur, manglende språkferdigheter, og dårligere opplæring, sier forbundssekretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Les også:

Språkkrav

Nå etterlyser Fellesforbundet en klarere språkpolitikk, og vil ta initiativ overfor arbeidsgivere for å utarbeide retningslinjer.

- Språkkravene må være der før de blir ansatt. Det er stadig endringer i hva som skjer på byggeplassen eller verftet, og mye av dialogen foregår på arbeidsplassen. Da må språkkravene være til stede hos dem som ansettes, sier Krogstad til Dagsavisen.

- Det vi vet er at de som blir skadet ofte er utenlandske arbeidstakere. Jeg har hørt om tilfeller hvor sykepleierne på ferjene mellom Kristiansand og kontinentet har hendene fulle med å lappe samme folk, som er skadd på arbeidsplassen, sier Krogstad.

- Mitt inntrykk er at de største bemanningsselskapene har den minimumsforsikringen som er lovpålagt. Men når det kommer nedover i leddene, frykter jeg at forsikringene er mangelfulle, sier Krogstad.

Tiltak

En ny tiltakspakke, som Stortinget nylig vedtok, skal gjøre det lettere for innleid arbeidskraft i det norske markedet.

- Saken med Vilutis Aloyaz viser med stor tydelighet hvor farlig det er når folk ikke jobber under skikkelige arbeidsforhold og kontrakter. Aloyzas og andre i lignende situasjoner må sikre seg ved å ha en gyldig arbeidskontrakt før de begynner å jobbe. Ikke for å unnta arbeidsgiverne fra deres helt klare ansvar. Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte er forsikret og har de papirene som trengs, men dessverre vet vi at det er useriøse aktører som ikke gjør det de skal. Da må hver enkelt også passe på selv, sier Anette Trettebergstuen, som er Arbeiderpartiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson til Dagsavisen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen