Innenriks

Støres departement er likestillingsversting

16 av 20 sommervikarer i Utenriksdepartementet er etnisk norske menn.

Årets sommervikarer i Utenriksdepartementet (UD) er hyret inn, og navnelista, som Dagsavisen har fått tilgang til, viser svært skjev kjønnsfordeling. Kun fire kvinner fikk innpass, og kun én av vikarene har et ikke-norsk navn. Likestilling- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener det er uheldig at UD har rekruttert så like folk.

- En slik sommerjobb er en mulighet til å få en fot innenfor på en arbeidsplass der man kan oppnå stor innflytelse over samfunnet, sier hun.

Bare 17.-maitaler

UDs sommervikarer gir et hint om hvordan det står til med likestillingsarbeidet i staten. Loven pålegger rapportering om arbeidet for likestilling og mot diskriminering. Men en gjennomgang Likestillings- og diskrimineringsombudet har gjort av alle departementer og underliggende virksomheter viser:

* * Manglende rapportering.

* * Få målrettede tiltak.

* * Til dels store likestillingsutfordringer.

Ombudet har bedt om et møte med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), og venter på svar.

- Det som bekymrer meg mest, er om dette er et uttrykk for at likestilling egner seg fint som 17. mai-taler, sier Sunniva Ørstavik.

Følger ikke egen lov

Noen virksomheter, som Bufetat, rapporterer bedre enn andre, men:

- UD er blant verstingene når det gjelder å rapportere likestillingsarbeid, og dette gjør at de ikke ser klart hvor de eventuelt har utfordringer, sier hun.

Stortinget har pålagt samfunnet å jobbe systematisk med likestilling.

- Men myndighetene gjør det i liten grad selv, sier Ørstavik, som bekymrer seg over at likestilling ikke vurderes som viktig nok til at det blir prioritert.

Presserådgiver Frode Overland Andersen i UD kjenner seg ikke igjen i bildet som tegnes i rapporten. Han mener tvert imot at departementet har et bevisst forhold til likestilling.

- UD har i mange år drevet en bevisst politikk for å ha en mest mulig jevn kjønnsrepresentasjon på alle stillingsnivåer, sier han.

- De best kvalifiserte

På spørsmål om hva de synes om kjønnsfordelingen blant årets sommervikarer, svarer UD at de har valgt de best kvalifiserte av nær 500 søkere og at kjønnsfordelingen er uproblematisk ettersom det dreier seg om korte vikariater.

- Rekruttering av faste ansatte skjer gjennom aspirantopptaket, der det skal være jevn kjønnsfordeling. I dag jobber omtrent like mange kvinner som menn i UD, sier Andersen.

- Men er det ikke lettere å få jobb videre om man har vært sommervikar?

- Veien til fast ansettelse i UD går gjennom aspirantprogrammet, hvor vi har et krav om en jevn kjønnsfordeling. Når det gjelder midlertidige stillinger, gjelder vanlige regler for utlysning og søkeprosess, så her må man søke og konkurrere med andre selv om man har hatt sommerjobb. Det viktigste for UD er å skaffe den best kvalifiserte kandidaten.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen